Pavel Hečko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pavel Hečko
slovenský pedagóg, evanjelický kňaz a filozof
Narodenie8. jún 1825
Horné Srnie, Slovensko
Úmrtie24. jún 1895 (70 rokov)
Hodruša, Slovensko

Pavel Hečko (* 8. jún 1825, Horné Srnie – † 24. jún 1895, Hodruša) bol slovenský pedagóg, evanjelický kňaz[1] a filozof, predstaviteľ protestantskej filozofie.

 Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho otec bol Adam Hečko a matka Alžbeta. Patril ku generácii mladších štúrovcov a tvoril - ako mnohí jeho vrstovníci - v období, keď sa na horizontoch slovenského národa striedali vytúžené nádeje na jeho realizovanie s mračnami veštiacimi zánik. Tým je podmienená jeho pedagogická tvorba.

Okrem náboženských, filozofických, etických a estetických otázok sa zaujímal aj o otázky výchovy. V časopisoch sa prihováral slovenskej mládeži (radil, ako študovať). Publikoval v časopisoch ako Dennica, Národnie noviny, Slovenské noviny, Orol a i. Tiež napísal niekoľko kratších prác - Krátky zemepis, Život a účinkovanie Ľudovíta Štúra, Memorandum národa slovenského. Hečko vychádzal z filozofie Helga, ktorý predpovedal Slovanom veľkú budúcnosť.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hečko, Pavel. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2008. 670 s. ISBN 978-80-224-0982-7. Zväzok 5. (Galb – Hir), s. 557.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]