Perejil

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 35°54′50″S 5°25′8″Z / 35,91389°S 5,41889°Z / 35.91389; -5.41889

Ostrov Perejil

Perejil (po španielsky Isla Perejil, po anglicky Parsley Island, po arabsky Leila („noc“)) je malý skalnatý španielsky ostrov v Stredozemnom mori, vzdialený len 200 metrov od pobrežia Maroka a 5 km od Ceuty. Perejil považuje Španielsko za svoj ostrov, no Maroko ho od Španielska požaduje napriek tomu, že nie je spomenutý v Zmluve o marockej nezávislosti.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1415 obsadili ostrov Portugalci. V rokoch 1580 – 1640 bolo Portugalsko zjednotené so Španielskom. Od roku 1668 je ostrov pod kontrolou Španielska, no Maroko ho stále požaduje. Od 11. júla 2002 bol ostrov okupovaný marockými jednotkami, ale bez krviprelievania boli čoskoro nahradené španielskymi námornými jednotkami. 20. júla 2002 Španielsko súhlasilo so stiahnutím svojich jednotiek, ak Maroko nebude naďalej ostrov využívať.

Ostrov Perejil je neobývaný, no marockí pastieri ho využívajú na pasenie svojich kôz. Marocká vláda však vyhlasuje, že ostrov využívajú teroristi a pašeráci, ale v skutočnosti ho používajú len marockí pašeráci ľudí. Marocká vláda ostrov využíva len ako prostriedok na diplomatický tlak na Španielsko.

Pôvod názvu ostrova[upraviť | upraviť zdroj]

Názov ostrova Perejil (po španielsky petržlen) nie je odvodený od názvu rastliny, ale od mena majiteľa či dobyvateľa ostrova „Perez Gil“.

Názov Leila podľa obyvateľov oblasti pôvodne vznikol zo zrýchlenej výslovnosti španielskeho „la isla“ ako „laila“.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Perejil