Preskočiť na obsah

Peter Stachura

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Šablóna:Návod/Peter Stachura

Peter Stachura

Peter Stachura (* 6. január 1979, Levoča) je lekár v odbore anestéziológia a paliatívna medicína, expert na zdravotníctvo a od roku 2023 poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Vo svojej práci sa zameriava na zlepšovanie zdravotníckych politík a systémov na Slovensku.[1]

Pochádza zo Šintavy kde navštevoval ZŠ a následne gymnázium. V roku 2003 úspešne absolvoval štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Titul MBA v odbore zdravotnícky manažment získal v roku 2012 na Univerzite Bayreuth v Nemecku. Doktorandský titul v roku 2014 na Univerzite v Bonne.

Lekárska prax

[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení štúdia nastúpil ako lekár v atestačnej príprave do Nemocnice Levoča, a následne do Nemocnice Görlitz v Nemecku, kde pôsobil až do roku 2009. V rokoch 2009 - 2017 pracoval ako anestéziológ, a zároveň v rokoch 2014 - 2016 aj ako paliatívny lekár v mobilnom hospici v Nemocnici Bayreuth. V rokoch 2014 - 2016 ako vedecký pracovník na Univerzite Friedricha Alexandra kde spolupracoval na koordinácií paliatívnej starostlivosti v onkologických centrách. Od roku 2017 pôsobí ako anestéziológ v Univerzitnej nemocnici St. Pöltenv Rakúsku.

Politická kariéra

[upraviť | upraviť zdroj]

Pôsobil v rôznych vedúcich a poradenských pozíciách, vrátane funkcie poradcu premiéra pre zdravotníctvo na Úrade vlády Slovenskej republiky v roku 2021. V oblasti politiky sa stal známejší ako štátny tajomník na Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky, kde pôsobil počas pandemického obdobia pod vedením ministra Mareka Krajčího. Tento post opustil v apríli 2021, keď bol odvolaný novým ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským​.[2] V rokoch 2020 až 2021 zastával pozíciu štátneho tajomníka na Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky. V rokoch 2021 až 2022 pracoval ako projektový manažér v spoločnosti Agel na Slovensku, kde pracoval na projekte týkajúcom sa správnej liečby akútnej bolesti v nemocniciach. Od roku 2022 je prezidentom Asociácie zdravotníckych pracovníkov v zahraničí, organizácie, ktorá sa venuje podpore slovenských zdravotníckych profesionálov pracujúcich v zahraničí.

Osobný život

[upraviť | upraviť zdroj]

Peter Stachura je od roku 2004 ženatý, s manželkou majú spolu dve deti.


Externé odkazy

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Peter Stachura [online]. [Cit. 2024-07-24]. Dostupné online.
  2. Minister Lengvarský ho z funkcie odvolal. Teraz sa stane expertom KDH pre zdravotníctvo [online]. OZDRAVME.SK, [cit. 2024-07-24]. Dostupné online.