Piková dáma (opera)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Toto je článok o Čajkovského opere. O Puškinovej poviedke, ktorá je predlohou tejto opery pozri Piková dáma (poviedka).

Piková dáma (rusky Пиковая дама) je opera v troch dejstvách a siedmich obrazoch od Piotra Iľjiča Čajkovského. Libreto podľa rovnomennej Puškinovej poviedky napísal Čajkovskij so svojim bratom Modestom. Operu prvýkrát uviedli v Petrohrade v roku 1890.

Napriek tomu, že opera je v ruštine, po istú dobu sa uvádzala vo francúzskom jazyku pod názvom Pique Dame. V súčasnosti je výhradne uvádzaná v ruštine.

Vznik a uvedenie[upraviť | upraviť zdroj]

Vedenie Mariinského divadla v Petrohrade ponúklo roku 1888 Čajkovskému, aby pre nich napísal novú operu. Čajkovskij pôvodne odmietol, no neskôr v roku 1889 ponuku prijal. Do konca roku predstavil vedeniu divadla základný scenár, scénosled a jednotlivé časti predstavenia.

Práca na opere pokračovala rýchlo. Čajkovskij ju načrtol iba za 44 dní počas pobytu vo Florencii. Od júna do decembra 1890, Čajkovskij dokončil práce na librete, recitatívoch a vokálnych partoch. Počas spolupráce s tenoristom Fignerom vytvoril dve verzie Hermanovej árie zo siedmej scény. Počas toho ako Čajkovskij skladal hudbu, robil aj aktívne zásahy do libreta – menil a prepisoval texty, dopisoval scénické poznámky, škrtal a pripísal niekoľko nových textov do árií pre Jeleckého, Lízu a niektoré zbory.

Osoby[upraviť | upraviť zdroj]

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Opery
Piotra Iľjiča Čajkovského

Vojvoda (1868) · Undina (1869) · Opríčnik (1874) · Kováč Vakula (1876) · Eugen Onegin (1879) · Panna orleánska (1881) · Mazeppa (1884) · Črievičky (1887) · Čarodejka (1887) · Piková dáma (1890) · Jolanta (1892) ·

z  d  u