Piper Perabová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Piper Perabová
Celé menoPiper Lisa Perabo
Narodenie 31. október 1976 (47 rokov)
Dallas, Texas, USA
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1997 – súčasnosť
ManželStephen Kay (od 2014)

Piper Perabová (angl. Piper Lisa Perabo; * 31. október 1976, Dallas, Texas, USA) je americká herečka, ktorá je známa svojou rolou Annie Walker, v televíznom seriály Agentka bez minulosti (2010 – 2014).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Perabová sa narodila v meste Dallas, v štáte Texas ale vyrastala v Toms River, v New Jersey. Jej matka je fyzioterapeutka a otec je lektor poézie. Perabová dostala meno po herečke Piper Laurie a má dvoch mladších bratov.

Jej priezvisko sa vyslovuje portugalsky ale má nórsky, anglický, nemecký a írsky pôvod. Strednú školu vyštudovala v roku 1994 a v roku 1998 získala bakalársky titul v divadle Honors Tutorial College na Ohio University.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Perabová sa po skončení školy presťahovala do New Yorku. Dodatočne študovala herectvo a hrala v rôznych divadelných hrách. V roku 1999 bola obsadená do prvého filmu Bieli chlapci. O rok neskôr, bola obsadená do filmu Divoké kočky, ktorý aj napriek zmiešaným recenziám sa stal veľmi úspešným a Perabovej zaistil cenu MTV za najlepší hudobný moment.

V roku 2002 stvárnila Francúzsku Genevieve, v komédii Udri ju, je to Francúzska!. O rok neskôr bola obsadená do komédie Dvanásť do tucta, kde si zahrala po boku Bonnie Hunt a Stevea Martina. Film sa dočkal aj druhého pokračovania v roku 2005, v ktorom si Perabová zahrala tiež.

V roku 2006 si zahrala vo filme Dokonalý trik a o rok neskôr bola obsadená k hereckému obsadeniu ako Diane Keaton, Mandy Moore v romantickej komédii Vydáš sa a basta!. Po boku Paula Walkera si zahrala v dráme Rozsudok smrti z roku 2008. V rovnakom roku si zahrala opatrovateľku čivavy Chloe v komédii Čivava z Beverly Hills.

Perabová bola obsadená do hlavnej úlohy v televíznom seriály Agentka bez minulosti, kde za svoj herecký výkon získala nomináciu na Zlatý glóbus. Seriál mal päť sérii a natáčal sa v rokoch 20102014. V roku 2015 si zahrala hlavnú úlohu v dobrodružnom filme Grizzly.

V roku 2020 stvárnila rolu Lindy Craftovej v mysterióznom seriály Penny Dreadful: mesto anjelov. V rovnakom roku si zahrala aj v komédii Spontaneous.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2013 sa Perabová zasnúbila s režisérom Stephenom Kayom, s ktorým sa spoznala počas natáčania televízneho seriálu Agentka bez minulosti. V roku 2014 sa zosobášili. Nemajú žiadne spoločné deti ale Perabová je nevlastnou matkou Kayovej dcéry z predchádzajúceho vzťahu.

Jej dobrou kamarátkou je herečka Lena Headey. Perabová hovorí plynule po francúzsky a obhajuje práva LGBT a politické vedenie žien. Bola dvakrát zatknutá za účasť na protestoch. Prvý krát v roku 2018 a druhý krát v roku 2019, keď sa zúčastnila protestu, ktorý iniciovala Jane Fonda, proti zmene klímy.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Perabo Piper na anglickej Wikipédii.