Plasma Pool

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Plasma Pool
Základné informácie
Pôvod Maďarsko  Maďarsko (Budapešť)
Žáner(-re) EBM, industrial,
gothic, dark ambient
Pôsobenie 1990 – súčasnosť
Webstránka www.plasmapool.hu
Členovia skupiny
Gabo (vokály)
István Zilahy (klávesy)
László Kuli (bicie)
Bývalí členovia
Attila Csihar (vokály)

Plasma Pool je maďarská EBM hudobná skupina, založená v 1990 v Budapešti. Hudobná produkcia by sa dala charakterizovať ako ezoterické techno, prípadne gotický industriál.

Počiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina sa sformovala v Budapešti niekedy na prelome rokov 1989/1990. Prvotné zoskupenie tvorili hráč na elektronické bicie László Kuli a klávesista a pogramátor sekvencerov István Zilahy, ktorí pustili svoje nahrávky metalovému spevákovi Attilovi Csiharovi a neskôr ho prizvali k spolupráci.

Kapela začala pravidelnejšie vystupovať na rôznych akciách (TECHNO ART SHOW, VÍRUS) a v kluboch v Budapešti. Kombinácia elektronickej hudby so satanskou tematikou urobili z Plasma Pool kult darkwave scény, ale zoskupenie napríklad robilo aj hudobnú produkciu pre avantgardnú módnu prehliadku na budapeštianskej univerzite. Z tohto obdobia pochádzajú živé nahrávky vydané v rokoch 1992 a 1993.

Rozpad[upraviť | upraviť zdroj]

Členovia skupiny však začali experimentovať s drogami (marihuana, speed), ktorým postupne viac prepadali. Situácia došla tak ďaleko, že bubeník predal pre drogy nástroje a klávesista István Zilahy sa zaplietol do obchodov s podsvetím. Kapela sa prakticky rozpadla po návšteve výpalníkov, ktorí si odniesli všetko vybavenie zo Zilahyho bytu.

Attila Csihar bol v ešte v roku 1991 kontaktovaný gitaristom Euronymousom z nórskeho black metalového zoskupenia Mayhem, ktorému sa páčil jeho štýl spevu a po samovražde speváka Mayhemu bol v 1993 prizvaný k nahrávaniu ich prvého albumu. Mayhem však krátko po nahratí LP taktiež ukončil svoju činnosť (dôvodom bola tentokrát vražda samotného Euronymousa iným členom skupiny Vargom Vikernesom).

Obnovenie[upraviť | upraviť zdroj]

Attila sa nakrátko stiahol zo scény, oženil sa a neskôr ho na spoluprácu oslovila talianska industrial black metalová kapela Aborym (podľa jeho slov to bola zaujímavá ponuka, pretože štýlom hudby sa pohybovali niekde medzi extrémnym metalom a elektronickou hudbou), s ktorou vystupoval niekoľko rokov a k projektu Plasma Pool sa už nevrátil.

Zvyšok skupiny sa postupne dostal zo šikmej plochy, z koncertných vystúpení s Csiharom bolo neskôr vydané CD Drowning a po nájdení nového vokalistu Gaba (výtvarníka a majiteľa tetovacieho štúdia zo Šoprone) sa začal pripravovať nový album, ktorý bol pod názvom Ezoterror vydaný v roku 2004. Nový spevák Gabo sa na ňom podieľal nielen hudobne, ale taktiež bol autorom grafiky na CD.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Gabo – vokály
  • István Zilahy – klávesy, programovanie
  • László Kuli – bicie

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]