Polar Satellite Launch Vehicle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Raketa PSLV

Polar Satellite Launch Vehicle (hindsky: ध्रुवीय उपग्रह प्रक्षेपण यान), viac známa pod skratkou PSLV, je indická nosná raketa prevádzkovaná Indickou kozmickou agentúrou (ISRO). Už z názvu vyplýva, že raketa je primárne využívaná na vypúšťanie stredne ťažkých satelitov na polárne obežné dráhy, používa sa však aj na vypúšťanie ľahkých satelitov na geostacionárne dráhy.

Raketa je štvorstupňová; prvý a tretí stupeň používajú motory na tuhé pohonné látky, pričom prvý stupeň obsahuje jeden z najsilnejších raketových motorov tohto druhu na svete. Zvyšné dva stupne majú kvapalné raketové motory, pričom 2. stupeň ako palivo používa vysoko toxický asymetrický dimetylhydrazín, posledný 4.stupeň má 2 motory na metylhydrazín. Štandardný variant PSLV má na spodnom stupni aj 6 malých pomocných raketových motorov na tuhé látky, ktoré sa po 44 sekundách letu odhadzujú. Verzia rakety PSLV-CA je bez týchto urýchľovacích motorov a verzia PSLV-XL obsahuje 6 väčších a silnejších urýchľovacích motorov a je teda najvýkonnejším modelom rakety PSLV, ktorý dokáže vyniesť na nízku obežnú dráhu náklad o maximálnej hmotnosti až 3250 kg. Celková výška rakety PSLV je 44 metrov a maximálny priemer (bez urýchľovacích motorov) má 2,8 metra.

Prvý štart rakety PSLV sa z kozmodrómu Šríharikota uskutočnil 20. septembra 1993, kvôli chybe riadiaceho programu sa však skončil neúspechom a raketa sa zrútila do Bengálskeho zálivu. K prvému úspešnému štartu došlo 15. októbra 1994 a raketa PSLV pri ňom vypustila 800 kilogramový satelit IRS P2. Odvtedy až dodnes (február 2012) úplný neúspech raketa nezaznamenala (iba raz pri štarte z 29. septembra 1997 nedosiahla plánovanú orbitu) a je tak najúspešnejším nosičom indickej kozmonautiky. K prvému štartu verzie PSLV-CA došlo 23. apríla 2007 a prvá verzia PSLV-XL vypustila 22. októbra 2008 prvú indickú mesačnú sondu Čandraján-1.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]