Portál:Česko/Odporúčaný článok/12

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pražské metro je jediné metro v Česku a v bývalom Česko-Slovensku. Tvorí základ systému mestskej hromadnej dopravy v Prahe. Každý deň prepraví viac ako milión cestujúcich. V roku 2003 prepravilo Pražské metro celkovo 459 000 000 pasažierov.

Prevádzkovateľom pražského metra je Dopravní podnik hlavního města Prahy, a. s. Tento podnik okrem metra prevádzkuje aj električkovú a autobusovú dopravu a lanovú dráhu na Petřín. V roku 1993 bol vybudovaný systém Pražskej integrovanej dopravy (PID), ktorý zabezpečuje prepojenie autobusovej a vlakovej prímestskej a mestskej dopravy. Systém je rozdelený na niekoľko zón, pričom všetky trasy metra sa nachádzajú v centrálnej zóne.

Celková dĺžka siete predstavuje 54 kilometrov, na ktorých sa nachádza celkovo 57 staníc. Vlaky metra premávajú každý deň od 5:00 do 24:00 hodín. Časový interval príchodu vlakov v rannej špičke predstavuje približne 2 až 3 minúty.

Pravdepodobne prvým návrhom na výstavbu podzemnej dráhy v Prahe bola iniciatíva pražského obchodníka Ladislava Rotta z roku 1898.