Portál:Česko/Osobnosť týždňa/3

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vratislav II. (* 1032/1035 – † 14. január 1092) bolo olomoucké údelné knieža, české knieža a od roku 1085 prvý český kráľ.

Pochádzal z rodu Přemyslovcov, bol druhorodeným synom kniežaťa Břetislava I. a Judity zo Schweinfurtu. V mladosti dostal údel v Olomouci, ktorý spravoval v rokoch 10541056. Onedlho nato musel spolu s matkou utiecť pred bratom Spytihněvom do Uhorska na dvor kráľa Ondreja I.. Späť sa mohol vrátiť až v roku 1058. Po predčasnej Spytihněvovej smrti v roku 1061 usadol na český kniežací stolec.

Ako knieža rozdelil Moravu medzi bratov - brniansky údel zveril staršiemu Konrádovi a mladší Oto dostal olomoucký údel. Ďalší brat Jaromír, Břetislavom určený na cirkevnú dráhu, odišiel do Poľska. Vratislav veľmi dbal na rozvoji hospodárskeho a cirkevného života v krajine. V roku 1063 zriadil olomoucké biskupstvo a v nasledujúcom roku povolal späť do sázavského kláštora slovanských mníchov. Po smrti pražského biskupa v roku 1067 obsadil úrad svojím kaplánom, Nemcom Lancom. V roku 1068 sa však proti tomu postavili jeho bratia spolu s niektorými veľmožmi a vynútili si vymenovanie Jaromíra za biskupa.

Ďalšie obdobie jeho panovanie bolo poznačené blízkymi vzťahmi s cisárom Henrichom IV.