Portál:Šport/Odporúčaný článok/20 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prehľad úspechov slovenského basketbalu sumarizuje prehľad prehľad medailí slovenských basketbalistov na vrcholných svetových a európskych podujatiach v ére samostatnosti, v reprezentácii Česko-Slovenska a prehľad klubových aj individuálnych úspechov v európskych pohároch.

Basketbal v Česko-Slovensku patril k úspešným športovým odvetviam, o čom svedčí množstvo medailí z vrcholných podujatí. Reprezentácia mužov získala titul majstrov Európy v roku 1946, k tomuto úspechu prispeli štyria Slováci Gustáv Herrmann, Ján Hluchý, Miloš Bobocký a Jozef Křepela. Slovenskí basketbalisti sa podieľali aj na ďalších medailových umiestneniach, pri poslednom veľkom úspechu reprezentácie Česko-Slovenska na ME 1985 asistovalo päť Slovákov v čele s „basketbalistom 20. storočia na Slovensku“ Stanislavom Kropilákom.

Ženská reprezentácia sa presadila aj na majstrovstvách sveta s bilanciou dve strieborné a štyri bronzové medaily. Na európskych šampionátoch vybojovali sedem strieborných a osem bronzových medailí, na väčšine týchto úspechov sa podieľali aj slovenské basketbalistky. Na olympijských hrách 1992 bolo v 12-člennom kádri družstva Česko-Slovenska deväť Sloveniek, vďaka čomu sa nástupníckym štátom po rozdelení Česko-Slovenska stalo Slovensko.