Portál:Šport/Odporúčaný článok/21 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
víťazní Kanaďania

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2016 sa konali v Rusku v Petrohrade a v Moskve. Rozhodlo sa o tom 13. mája 2011 na kongrese IIHF v Bratislave. Zúčastnilo sa ich 16 reprezentačných družstiev. Zlaté medaily obhájili hokejisti Kanady, ktorí vo finále porazili Fínsko 2 : 0. Bronzové medaily si vybojovali hokejisti usporiadateľskej krajiny Ruska po vysokom víťazstve nad USA 7 : 2. Omladený tím Slovenska sa tretíkrát po sebe neprebojoval do štvrťfinále a skončil celkovo na deviatom mieste.

Najproduktívnejším hráčom šampionátu sa stal Rus Vadim Alexandrovič Šipačov, ktorý získal 18 bodov za 6 gólov a 12 prihrávok. Za najlepšieho brankára bol direktoriátom Medzinárodnej hokejovej federácie vyhlásený Fín Mikko Koskinen, za najlepšieho obrancu Kanaďan Mike Matheson a za najlepšieho útočníka Fín Patrik Laine. All-Star Team podľa akreditovaných novinárov: najužitočnejší hráč: Fín Patrik Laine, brankár: Fín Mikko Koskinen, obrana: Rus Nikita Zajcev a Kanaďan Mike Matheson, útok: Fín Patrik Laine, Rus Vadim Alexandrovič Šipačov a Fín Mikael Granlund.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2017 sa budú konať od 5. do 21. mája 2017 v nemeckom Kolíne nad Rýnom a francúzskom Paríži.