Portál:Šport/Odporúčaný článok/35 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vuelta a España (doslova „okružná jazda po Španielsku“), často skrátene Vuelta, sú etapové cyklistické preteky profesionálnych cyklistov, ktoré sa konajú koncom augusta až začiatkom septembra v Španielsku. V hodnotení cyklistických pretekov ProTour podľa Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) je Vuelta a España spolu s pretekmi Giro d´Italia zaradený do druhej najvyššej kategórie B.

Zakladateľom Vuelty a España je Juan Pujol, vydavateľ denníka Informaciones, ktorý chcel organizovaním cyklistických pretekov propagovať svoje noviny. Inšpiráciu čerpal z pretekov Tour de France a Giro d´Italia, ktoré takisto vznikli ako propagačná akcia časopisu a novín (L'Auto a La Gazzetta dello Sport). Prvý ročník Vuelty sa uskutočnil v roku 1935, zúčastnilo sa ho 50 cyklistov, ktorí museli prekonať 3 411 kilometrov v 14. etapách - priemerná dĺžka jednej etapy bola 240 kilometrov. Prvé ročníky sa nekonali s pravidelnou ročnou periodicitou, až od roku 1955 sa Vuelta koná každoročne. Mnoho rokov sa preteky uskutočňovali v jarných mesiacoch, až v 90. rokoch 20. storočia boli preložené na koniec leta a začiatok jesene aby nekolidovali s pretekmi Giro d´Italia.

Vedúci pretekár v celkovom poradí má oblečený červený dres, čo je španielsky ekvivalent k žltému dresu na Tour de France. Víťazom v roku 2015 sa stal Talian Fabio Aru jazdiaci za tím Astana.