Portál:Biológia/Odporúčaný článok/85

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Matka a mláďa vorvaňa
Matka a mláďa vorvaňa

Vorvaň tuponosý (lat. Physeter macrocephalus, Physeter catodon, Physeter orthodon, Physeter australasianus, Catodon canadensis, Catodon sibbaldi) je najväčší druh zubatých veľrýb z čeľade vorvaňovité (Physeteridae). Predpokladá sa, že ide o vôbec najväčšie ozubené zviera na svete, aké kedy žilo – najväčší doložený jedinec pravdepodobne dosahoval až dĺžku 28 metrov a váhu 150 ton. Anglický názov sperm whale súvisí s mliečne bielou substanciou spermacet nachádzajúcou sa v jej hlave a pôvodne zamieňanou so spermatom. Obrovská hlava vorvaňa, jeho charakteristický tvar a v neposlednom rade hlavná úloha v románe Hermana Melvilla Moby Dick, viedla veľa ľudí k tomu, že ho považujú za archetyp veľryby. Čiastočne vďaka Melvillovi je vorvaň vo všeobecnosti spájaný s mýtickým Leviatanom z biblických príbehov.

Pomenovanie

Slovo „vorvaň“ v ruštine označuje tuk niektorých morských zvierat, ako sú veľryby a tulene. Pôvod staroruského „vorvoň“ ale jasný nie je, pravdepodobne je nórsky alebo laponský.

Historicky a v slovanských jazykoch (ruštine, poľštine) je veľryba známa tiež pod názvom kašalot. Toto slovo pochádza pôvodne z portugalského cachalote, pravdepodobne odvodeného z cachola, hovorovo „hlava.“ Vorvane boli v portugalskom atlantickom súostroví Azory až donedávna lovené.