Portál:Cesty/Odporúčaný článok/49

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Označenie cesta I. triedy
Označenie cesta I. triedy

Cesta I. triedy je cesta, ktorá má význam pre medzinárodnú a vnútroštátnu dopravu. Zabezpečujú bez prerušenia prepojenie sídel krajov a hraničných priechodov.

Cesta I. triedy môže začínať a končiť na štátnej hranici alebo cestnej komunikácii vyššieho alebo rovnakého dopravného významu, teda diaľnici, rýchlostnej ceste alebo ceste I. triedy.

K 1. januáru 2005 sa na Slovensku nachádzalo 3 263,284 km ciest I. triedy, čo predstavuje 18,76% z celkovej dĺžky cestnej siete Slovenska.

Podľa STN 736101 je základná rámcová kategorizácia ciest prvej triedy kategória C11,5/80,70,60. Ak táto kategória pre dvojpruhové komunikácie nepostačuje, použije sa kategorizácia pre štvorpruhové komunikácie C22,5/100,80,70. Kategória C11,5 určuje minimálne šírkové usporiadanie komunikácie s medzinárodnou dopravou (európske cesty). Pri ostatných cestách I. triedy je možné použiť kategóriu C9,5, ak je postačujúca.

Cesta I. triedy by mala vzhľadom na technické parametre zabezpečiť rýchlu a bezpečnú dopravu, najmä tranzitnú a obchádzať mestá a obce.

Na Slovensku sú cesty I. triedy označené I/číslo cesty a modrou tabuľkou s bielym číselným (prípadne doplnkovým písmenom) označením komunikácie.