Portál:Divadlo/Odporúčaný článok/2

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Jamnický
Ján Jamnický

JUDr. Ján Jamnický, pseud. Gustáv Marro (* 20. mája 1908, Jasenová - † 4. augusta 1972, Poprad, pochovaný je v Bratislave) bol slovenský herec, divadelný režisér, scenárista a pedagóg. V 40. rokoch patril k najvýznamnejším a najpozoruhodnejším osobnostiam slovenského divadla. Manžel herečky Vilmy Jamnickej.

Ján Jamnický sa narodil v Jasenovej, v okrese Dolný Kubín v rodine evanjelického farára. Ako mladý bol obklopený knihami, ktoré ho neskôr úplne pohltili. Zaujímal sa najmä o filozofiu a rozličné umelecké smery. Obklopovala ho hudba, zaujímalo ho maliarstvo a architektúra.

V Bratislave začal so štúdiom medicíny. Na lekárskej fakulte sa zoznámil so svojou budúcou ženou Vilmou Březinovou, ktorá ho napokon priviedla i k divadlu. Nakoniec vyštudoval právo a dramatický odbor Hudobnej a dramatickej akadémie (1932). Ako študent účinkoval v rozhlase a na javisku Slovenského národného divadla debutoval v roku 1932. Vytvoril tu postavu Petra v hre Pohoršenie v svätofloriánskej doline od slovinského dramatika Cankara.