Portál:Film/Film týždňa/13 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sopranovci (angl. The Sopranos) je americký televízny seriál z mafiánskeho prostredia. Vymyslel ho David Chase a pôvodne sa vysielal na HBO. Seriál zobrazuje bossa mafie z New Jersey, Tonyho Soprana (James Gandolfini)a ťažkosti, s ktorými sa stretáva, keď sa snaží vyvažovať rozporuplné potreby, na jednej strane svojej vlastnej rodiny a kriminálnej organizácii, ktorej velí, na strane druhej.

Seriál získal vysoký kredit tým, že prinesol vyšší stupeň umenia do televízneho média a vydláždil cestu ďalším úspešným seriálom, ktoré nasledovali. Získal veľké množstvo ocenení, vrátane 21 cien Emmy a 5 Zlatých Glóbov a podľa časopisu Vanity Fair pol nazvaný ako "snáď najväčšie pop-kultúne majstrovské dielo svojich dní". Často bol parodovaný a rozoberaný.

Zápletka a prehľad[upraviť zdroj]

Prvá séria[upraviť zdroj]

V úvode prvej epizódy Tony Soprano skolabuje. Dostáva záchvat úzkosti, čo ho prinúti začať terapiu u psychiatričky, Dr. Jennifer Melfiovej. Postupne vypláva na povrch, že Tonyho matka bola manipulatívna a možno aj psychotická, robí mu starosť budúcnosť jeho detí, niekto v jeho organizácii dohadzuje FBI a jeho vlastný strýko plánuje jeho smrť. Tonyho strýko Junior bol vymenovaný ako boss rodiny, kým Tony ťahá za nitky spoza scény. Tony, nazúrený kvôli Juniorovmu plánu zabiť ho, reaguje násilnou odvetou a konfrontuje svoju matku a jej úlohu v tomto pláne. Tento psychologický spúšťač má za následok jej pseudo-mŕtvice. Juniora zatkne FBI.