Portál:Film/Film týždňa/24

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sigourney Weaverová, ústredná postava filmu

Votrelec je prvou časťou štvordielnej ságy o agresívnom mimozemskom parazitovi. Film sa zapísal do histórie úplne odlišným poňatím sveta budúcnosti, než na aké bolo filmové publikum zvyknuté. Film sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch historicky najlepších sci-fi filmov a hororov. Sága pokračuje filmami Votrelci (Aliens, 1986), Votrelec 3 (Alien 3, 1992) a Votrelec: Vzkriesenie (Alien: Resurrection, 1997). Votrelci sa objavujú aj v cross-overi Votrelec vs. Predátor, kde je ich protivníkom skupina iných slávnych monštier z filmu Predátor.

Počiatky Votrelca siahajú do roku 1974 k filmu Dark Star, ktorý režíroval a aj v ňom hral Dan O'Bannon. V jednej scéne jeho postava naháňa potenciálne nebezpečného mimozemšťana (v podobe bodkovanej nafukovacej lopty na kuracích nôžkach) v klimatizácii. O'Bannona tento nápad zaujal tak, že na ňom postavil celý svoj ďalší film. Producenti pôvodne obsadili do hlavnej úlohy Veronicu Cartwrightovú, ktorá až na kostýmovej skúške zistila, že sa jej ušla úloha pilotky a hlavnú postavu získala Sigourney Weaverová. Režisér a producenti zámerne obsadili sedem astronautov neznámymi britskými a americkými hercami, keď jedinými relatívne známymi boli Yaphet Kotto a Tom Skerritt. Sigourney Weaverová získala úlohu presne v čase, keď už uvažovala, že s herectvom nadobro skončí. Práve hrdinská astronautka, ktorá víťazí tam, kde neuspeli drsní muži, jej priniesla medzinárodnú popularitu a katapultovala ju medzi hviezdy prvej veľkosti. Rolu Ellen Ripleyovej si zopakovala aj v ďalších pokračovaniach ságy. V ťažkom gumovom kostýme votrelca sa skrýval 2,18 metra vysoký Afričan Bolaji Badejo, v tom čase študent dizajnu. Režisér Ridley Scott ho našiel náhodou, v bare. Badejo spĺňal jeho predstavy herca v kostýme votrelca, keďže na svoju výšku bol neobyčajne chudý.

Hlavným zámerom režiséra bolo vyvolať v divákoch strach. Riadil sa pritom heslom, že najviac sa bojíme toho, čo nepoznáme. A tak sa votrelec v celom filme objaví iba päť ráz. Jediný záber, v ktorom je v celku, je na konci filmu, no i v tomto zábere je obraz skreslený plazmou z motorov záchranného modulu. Vizuálnu podobu votrelca mal na starosti švajčiarsky výtvarník Hans Rudi Giger, ktorý aj vďaka práci na tomto filme dosiahol svetovú slávu. Pôvodne mal byť votrelec priehľadná, alebo aspoň priesvitná bytosť obalená slizom, no vtedajšie technické možnosti neumožnili vyrobiť vierohodnú obludu na tento spôsob. Najznámejšia scéna „pôrodu“ votrelca vošla do dejín okrem šokujúceho obsahu aj spôsobom, ako vznikla. Nakrúcali ju simultánne štyrmi kamerami a musela klapnúť na prvý raz. Okrem iného totiž režisér prichystal pre hercov prekvapenie. Hoci vedeli, že Kaneovi sa z hrudníka vyliahne netvor, netušili, že to bude sprevádzať masívna explózia krvi a vnútorností. Keď sa natáčanie scény spustilo, z umelého Kaneovho trupu vystrelila na nič netušiacich hercov spŕška skutočnej zvieracej krvi.