Votrelci (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Votrelci

Základné informácie
Originálny názov Aliens
Žáner Sci-fi
Akčný
Horor
Dĺžka 137 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk Angličtina
Rok 1986
Dátum uvedenia USA 18. júl 1986
Spoločnosť 20th Century Fox
Rozpočet 17 000 000 $[1]
Zárobok 131 060 248 $[2]
Ocenenia Academy Awards:
Najlepší strih zvuku
Najlepšie vizuálne efekty
British Academy
Film Awards:

Najlepšie špeciálne
vizuálne efekty
Hugo Awards:
Najlepší strih zvuku
a ďalšie
Filmový štáb
Réžia James Cameron
Scenár James Cameron
Námet James Cameron
David Giler
Walter Hill
Produkcia Gale Anne Hurd
Hudba James Horner
Kamera Adrian Biddle
Strih Ray Lovejoy
Herecké obsadenie
Postupnosť
Predchádzajúci Votrelec (1979)
Nasledujúci Votrelec 3 (1992)
Votrelec: Vzkriesenie (1997)
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Votrelci sú pokračovaním klasického filmu Votrelec. Tentoraz ide o sci-fi triler film režiséra Jamesa Camerona. Filmová sága pokračuje filmami Votrelec 3 (Alien 3, 1992) a Votrelec: Vzkriesenie (Alien: Resurrection, 1997).

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Po desaťročiach sa Ellen Ripley vracia na planétu, kde sa po prvý raz stretla s votrelcom. Tentoraz ich sú tu desiatky a Ellen musí bojovať nielen o svoj život.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Ellen Ripley šťastne unikla mimozemskej oblude, votrelcovi, a vracia sa na Zem v záchrannom moduli z Nostroma v hyperspánku. Neriadený záchranný modul sa však odkloní od trasy a keď sa Ellen zobudí na základni nad Zemou, šokovane sa dozvedá, že modul bol zachytený až po 57 rokoch a jej dcéra medzitým vyrástla, zostarla a zomrela. Rozprávaniu o mimozemských vraždiacich parazitoch navyše nikto neverí. Zdesená astronautka sa dozvedá, že na planéte LV 426 (alebo Acheron) medzitým ľudia vybudovali kolóniu a pretvárajú ju na obývateľnú planétu. Ellen strašia ju nočné mory a kvôli „pochybným dôvodom“, pre ktoré zničila loď Nostromo aj s nákladom, príde o prácu.

Z mizérie ju vytrhne až návšteva Cartera Burkea, zástupcu spoločnosti Weyland Yutani, ktorá vlastnila Nostromo a prevádzkuje aj základňu na LV 426. Kolónia sa totiž náhle odmlčala a na planétu sa tak chystá vojenský výsadok, preveriť situáciu. Spoločnosť potichu berie do úvahy aj možnosť, že Ellenino rozprávanie je pravda a kolóniu napadli votrelci. Preto Weyland Yutani chce, aby Ripley išla s nimi ako poradkyňa pre votrelčie záležitosti. Ellen, i keď neochotne, súhlasí (ako „úplatok“ za misiu na LV 426 je jej ponúknutá rehabilitácia).

Na palube vojenskej lode zisťuje, že jej misia bude ťažká aj bez votrelcov. Vojaci absolútne netušia, s čím sa môžu stretnúť, vedie ich neskúsený poručík a Ellen sa nevie zbaviť podozrenia voči androidovi Bishopovi. Na LV 426 vysvitne, že Ellen mala po celý čas pravdu – základňa je vyľudnená a nesie známky boja. Jediný, kto prežil, je malé dievčatko s prezývkou Newt, ktoré okamžite priľnie k Ellen. Vojaci nachádzajú hniezdo votrelcov aj s liahňou, kde funkciu kukiel plnia kolonisti. Votrelci zaútočia a len vďaka duchaplnému zásahu Ellen sa zachráni trojica vojakov. Votrelci zničia aj výsadkový modul, takže skupinka sa ocitne uväznená na votrelcami opustenej základni, ktorá navyše hrozí veľmi skorým jadrovým výbuchom.

Nepriateľa však majú aj medzi sebou. Napriek Elleniným podozreniam to však nie je android, ale Burke. Zástupca Spoločnosti, ktorá chce votrelca získať pre vojenský výskum, sa neštíti ani pokusu nainfikovať Ellen a Newt votrelcami. Príšery opäť zaútočia a ľudia utekajú k pristávajúcemu náhradnému modulu, ktorý riadi Bishop. Cestu však v poriadku prežije iba Ripley – Newt unesú votrelci a Hicks je ťažko zranený.

Ellen sa vracia na kolabujúcu základňu, aby si Newt odniesla späť. Musí však čeliť kráľovnej votrelcov, ktorá kladie neslávne známe vajcia. Pokus o vyjednávanie nedopadne práve najlepšie, a tak Ellen a Newt unikajú z vybuchujúcej základne v poslednej chvíli – s kráľovnou v pätách. Na palube lode tak s ňou musí Ellen bojovať bez zbraní, len za pomoci nakladacieho robota. Opäť vyhráva – kráľovnú vyhodí z lode a spolu s Newt, Hicksom a Bishopom sa opäť vracia domov.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Scenár[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci prvotný Cameronov scenár sa líšil od konečného filmu, oproti nasledujúcim filmom ságy je takmer totožný. Cameron mal od začiatku produkcie všetko pevne v rukách. Oproti prvotnému scenáru z filmu napokon vypadlo, prípadne sa zmenilo niekoľko scén: Cameron si okrem kráľovnej – matky pôvodne vymyslel aj menšie kópie dospelých votrelcov, trúdov.

Prvý film priniesol vraždiaceho votrelca, ktorý však niektorých členov posádky nezabil, ale uniesol. Podľa pôvodného zámeru sa unesení ľudia mali meniť na kokóny a z nich potom vajcia, ktoré Kane našiel v stroskotanej mimozemskej lodi. Táto scéna však z konečného zostrihu vypadla, takže Cameron mohol prísť s inou verziou vzniku vajec. Kladie ich samička, obdoba včelej kráľovnej, ktorá je omnoho väčšia, nebezpečnejšia – a inteligentná.

Kým prvý film je prirovnávaný ku gotickému hororu, druhý diel je akciou nabitý thriller. Namiesto jedného, takmer nezničiteľného votrelca, tu na ľudskú posádku číhajú desiatky potvor. Nie sú však nezraniteľné. Oheň a ťažké zbrane ich dokážu zabiť.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Rokovania o účasti Sigourney Weaver vo filme boli komplikované, tak ako aj v ďalších pokračovaniach. Chvíľu to už vyzeralo, že druhý diel bude bez Ellen Ripley. Napokon sa však všetky zúčastnené strany dohodli. Problémy však nekončili. Sigourney Weaver nebola vôbec nadšená masívnym používaním zbraní.

Pre úlohu statočného Hicksa si režisér najprv vybral Jamesa Remara, no už po týždni nakrúcania sa hádky na pľaci vystupňovali natoľko, že Cameron jednoducho Remara vyrazil. Jeho úlohy sa zhostil Cameronom často obsadzovaný Michael Biehn.

Keďže sa nakrúcalo vo Veľkej Británii, bolo problematické obsadiť Newt. Šťastie sa na štáb usmialo v podobe Carrie Henn, šesťročnej Američanky žijúcej v Anglicku. Jej brata si zahral jej skutočný brat Christopher. Pre oboch to bola prvá a doteraz posledná filmová úloha.

Úlohu vojačky Vasquez, teda mexického pôvodu, prekvapivo získala Jenette Goldstein, bez jedinej hispánskej črty. Herečka navyše netušila, o čom je film, do ktorého sa hlási. Na casting prišla s imidžom írskej imigrantky.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci sa očakávalo, že na filme bude opäť participovať výtvarník Hans Rudi Giger, nestalo sa tak. Na dizajn votrelcov sa použili jeho predchádzajúce návrhy a vzhľad kráľovnej režisér Cameron navrhol sám. Veľa pozornosti venoval režisér animácii kráľovnej a nakladacieho robota.

Pre úlohy votrelcov angažovali čo najpohyblivejších tanečníkov a akrobatov, schopných neprirodzených pohybov vzbudzujúcich dojem hmyzu. Keďže v ťažkých gumových kostýmoch by mali sťaženú pohyblivosť, obliekli ich do čiernych trikotov a jednotlivé súčasti votrelcovho tela vyrobené z latexu nalepili na ne. Ich pohyblivosť zvyšovali aj gumové laná, pomocou ktorých mohli votrelci skákať zo steny na stenu.

Pozornosť venovali aj príprave hercov. Predstavitelia vojakov absolvovali dvojtýždenný výcvik, na ktorom sa nielenže naučili všetko potrebné, ale sa zžili tak, že dojem jednoliatej skupiny, do ktorej nezapadajú Gorman, Burke a Ripley, bol skutočne autentický. Hercom ponechal režisér voľnú ruku aj pri úprave ich kostýmov, ktoré si sami prispôsobili stvárňovanému charakteru.

Ohlasy[upraviť | upraviť zdroj]

Dlhé mesiace filmovania žali úspech. Hoci išlo o úplne odlišne poňatý film, ako bol prvý Votrelec, kritika i publikum ho prijalo. Sigourney Weaver dokonca vyniesol nomináciu na Oscara, čo je v prípade akčného filmu dosť nezvyčajný jav.

Film sa dôsledne pohráva s témou materstva, odrazeného nielen v postave Ripley, ale svojím desivým spôsobom aj vo votrelčej kráľovnej. V jednej scéne dokonca Newt prirovnáva spôsob zrodu ľudského dieťaťa a votrelca. Celý film majú pevne v rukách ženy – Ripley, Newt, kráľovná, či drsná Vasquez, ktorá zaznamenala najviac ohlasov od divákov.

Hoci po úspechu Votrelcov sa očakávalo, že producenti nebudú váhať s nakrútením ďalšieho dielu, Votrelec 3 prišiel až po šiestich rokoch.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.the-numbers.com/movie/Aliens#tab=summary
  2. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=aliens.htm