Akčný film

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Najznámejší old-school akční herci. Zľava hore: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Steven Seagal, Dolph Lundgren, Jean-Claude van Damme, Wesley Snipes, Jackie Chan

Akčný film je filmový príbeh, v ktorom je jeho hlavnou zložkou napätie a s ním súvisiace akčné deje. Predovšetkým ide o napätie okorenené o osobné súboje, prestrelky, automobilové naháňačky, poprípade, vojnové boje, deje odohrávajúce sa vo vesmíre a pod.[1][2] V akčných filmoch účinkovalo množstvo významných hercov ako Sylvester Stallone, Steven Seagal, Chuck Norris, Jean-Claude van Damme, Mel Gibson, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger a iní.[3][4] Niektoré prvky bežne používané v akčnom filme sa môžu vyskytovať aj v iných filmových žánroch s dobrodružnou alebo sci-fi tématikou, ako je vojnový film, historický film, western, sci-fi film, kriminálny film, akčná komédia a pod.

Najznámejšie akčné filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Najznámejší herci akčných filmov[upraviť | upraviť zdroj]

Režiséri akčných filmov[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FILM VIEW; SHORT ON TALK, BIG AT THE BOX OFFICE. The New York Times. Dostupné online [cit. 2011-01-02].
  2. A New Generation Of Macho Men. Sun Sentinel. Dostupné online [cit. 2010-12-01]. Archivované 2011-05-13 z originálu.
  3. FILM; Wanted: New Action Stars. The New York Times. Dostupné online [cit. 2011-01-12].
  4. New Hunks Move Over, Arnold. A New Bread Of Tough-talking Hero Is Ready To Take On The Bad Guys - And For Less Money.. Orlando Sentinel. Dostupné online [cit. 2010-12-31].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]