Čiernobiely film

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Animácie čiernobieleho filmu.

Pojem Čiernobiely film (v angličtine Black-and-white (B&W)) predstavuje spôsob zobrazovania v oblasti kina, televízie či fotografie.[1][2][3]

Od vynálezu kinematografie do 50. rokov 20. storočia sa filmy natáčali predovšetkým čiernobiele, aj keď farebný film sa objavil začiatkom 30. rokov 20. storočia. Prechod z jedného režimu do druhého prebiehal postupne z estetických a ekonomických dôvodov (zníženie nákladov). Čiernobiele filmy, ktoré sa v súčasnosti natáčajú, je ich veľmi malá menšina, sú výsledkom estetického a grafického umeleckého prístupu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1928 vyvinula americká spoločnosť Technicolor postup snímania troch panchromatických filmov (čiernobielych) umiestnených v tom istom fotoaparáte jednou šošovkou. Ide skutočne o čiernobiely fotografický proces a následná tlač kópií nasávaním sa viac podobá trojfarebnej tlači ako fotografickým procesom, čo tiež vysvetľuje výnimočnú kvalitatívnu životnosť filmov. Prvým filmom natočeným týmto novým postupom bol Viking od Roya Williama Neilla. Zatiaľ čo veľké štúdiá zostali opatrné voči novým technológiám, Walt Disney podpísal päťročnú exkluzívnu zmluvu s Technicolor a v roku 1932 uviedol na trh prvý farebný animovaný film Flowers and Trees zo série Silly Symphony. Tvárou v tvár obrovskému úspechu jej konkurenti vyvinuli tlak na Technicolor, aby skrátil exkluzivitu na jeden rok a následne sa pustil do výroby farebných filmov, aj keď tento proces – stále drahý – bol vyhradený pre prestížne produkcie. V roku 1939 použil Čarodejník z krajiny Oz prechod z čiernej a bielej (zafarbený do sépiovej farby) na technickú farbu na označenie prechodu z reality do sna.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. WILKINSON, Alissa. Why are all the movies in black and white? [online]. Vox, 2021-11-09, [cit. 2023-12-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Processing Black and White Reversal Film [online]. Analogue Wonderland, 2023-03-07, [cit. 2023-12-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. OGANESYAN, Janet W. Lee,Eli Countryman,Natalie; LEE, Janet W.; COUNTRYMAN, Eli. The Best Black and White Movies of the Past 50 Years [online]. 2021-11-10, [cit. 2023-12-29]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]