Preskočiť na obsah

Portál:Film/Film týždňa/32 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Odložený prípad (v origináli Cold Case) je americký policajný procedurálny seriál točiaci sa okolo beletrizovaného Philadelphského policajného oddelenia, ktoré sa špecializuje na vyšetrovanie odložených prípadov. Prvá séria sa vysielala v septembri 2003 na stanici CBS. Jej piata séria začala 23. septembra 2007.

Kvôli koncu štrajku scenáristov, seriál sa vrátil 30. marca 2008 s piatimi epizódami (prvé tri série mali 23. epizód, štvrtá séria mala 24 epizód a piata séria iba 18 častí, a to kvôli štrajku scenáristov; po jeho skončení sa rozhodlo natočiť ďalších 5 častí, aby bol počet epizód zachovaný) Odložený prípad bude pokračovať šiestou sériou.

Na Slovensku vysiela tento seriál TV Markíza.

Každá epizóda Odloženého prípadu začína záberom do minulosti informujúc divákov o roku, v ktorom sa spácha zločin. Skupina postáv je ukázaná v zdanlivo svetskej situácii. Divákovi je potom ukázaná mŕtvola obete ako on alebo sa nachádzala. Je to jeden z predstavených ľudí v predchádzajúcej, zdanlivo nevinnej scéne. Divák sa teda hneď na začiatku nedozvie, akým spôsobom a prečo človek zomrel alebo kto ho zavraždil.

Potom sa dej presunie do súčasnosti. Detektívi oddelenia vrážd Philadelphie a Pensylvánie sa dozvedia, že existuje dôvod pre ďalšie vyšetrovanie starého odloženého prípadu. Dôvod znovuotvorenia prípadu môže byť jeden z niekoľkých príčin: nový dôkaz vyšiel na svetlo sveta, našli sa fyzické pozostatky obeti, svedok sa rozhodol predstúpiť, atď. Všetky alebo niektorý z týchto dôvodov spôsobí, že detektívi dajú odloženému prípadu nový rozmer a začnú skúmať obeť a pýtať sa jej rodiny, známych a priateľov.