Portál:Film/Film týždňa/50 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Final Fantasy: Esencia Života je vedecko fantastický film režiséra Hironobu Sakaguchi, tvorcu série počítačových RPG hier Final Fantasy. Film bol uvedený do kín 11. júla 2001 v USA a bol prvým filmom, v ktorom vystupovali takmer realistické CGI vytvorené postavy/ľudia.

Zápletka[upraviť zdroj]

Film Final Fantasy: Esencia Života je situovaný na votrelcami-zamorenú planétu Zem v roku 2065. Ľudia, ktorí prežili, žijú v „bariérových mestách“ po celom svete a pokúšajú sa oslobodiť planétu od Fantómov, mimozemskej rasy. Jediná nádej pre planétu pochádza od vedkyne Aki Ross a jej učiteľa a kolegu, Doktora Sida, ktorý má plán ako zničiť Fantómov bez poškodenia planéty Zem. Avšak je tu generál Hein, ktorý je odhodlaný použiť vesmírne delo Zeus na zničenie Fantómov — aj za cenu, že zničí Zem pri bombardovaní.

Ohlas[upraviť zdroj]

Aj keď film nesie názov Final Fantasy, má len málo spoločné so sériou počítačových hier Final Fantasy, vytvorenou Square Co., Ltd.. Dej, postavy, aj príbeh boli vytvorené len pre film, okrem postavy Doktora Sida ktorá sa vyskytuje aj v hre Final Fantasy.

Film nezožal veľký úspech v západných krajinách ako je USA. Dej je typický japonský v tom zmysle, že spája vedu a spritualitu. Najlepšie film prijala komunita prívržencov anime, ktorí ľahšie chápali ázijské nápady a spôsob, akým je prerozprávaný príbeh.