Portál:Film/Film týždňa/51 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Votrelec 3 mal byť posledným filmom ságy o votrelcovi. Pre režiséra Davida Finchera to bol jeho americký režijný debut. Film ostáva najkontroverznejšie hodnoteným z celej ságy. Predchádzali mu filmy Votrelec (Alien, 1979 a Votrelci (Aliens, 1986). Ságu uzatvára Votrelec: Vzkriesenie (Alien: Resurrection, 1997).

Zápletka[upraviť zdroj]

Ellen Ripley sa ocitne na takmer opustenej planéte, bývalom väzení. Votrelec ju však nasleduje aj sem a Ellen s ním musí vybojovať poslednú bitku.

Dej[upraviť zdroj]

Ľudia, ktorí unikli útoku votrelcov a výbuchu základne na LV 426, pokojne spia v hibernácii na ceste domov. Do lode sa však dostalo votrelčie vajce, z ktorého sa vyliahne prvá forma parazitu a niekoho v spánku infikuje. Pritom však spôsobí požiar, kvôli ktorému automatika presunie hibernačné komory do záchranného modulu a naslepo ho odpáli.
Modul dopadne na planétu Fiorina 161, bývalé väzenie, ktoré pri jeho zrušení niektorí väzni odmietli opustiť. Združení v akejsi náboženskej sekte pod vedením „kňaza“ Dillona sa starajú o prevádzku výrobne na olovené kontajnery. Tvrdé pristátie modulu prežije iba Ellen Ripley. Pri skúmaní havarovaného modulu objaví stopy po votrelcovi a žiada miestneho lekára Clemensa pitvu dievčatka Newt, ktoré Ellen zachránila pred votrelcami. Clemens jej vyhovie, pitva odhalí, že Newt sa utopila.