Portál:Film/Filmy týždňa/2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


2005 · 2006 · 2007 · 2008

2006[upraviť zdroj]

1 | 2 | 52

1/2006[upraviť zdroj]

Šiesty zmysel je mysteriózny triler, režírovaný M. Night Shyamalanom, v hlavných úlohach s Bruceom Willisom ako detským psychológom a Haley Joel Osmentom ako dieťaťom, ktorému má pomôcť.

Film bol nominovaný na niekoľko Oscarov. V kategórii "najlepšia réžia", "najlepší herec vo vedľajšej úlohe" (Haley Joel Osment), "najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe" (Toni Collett, ktorá hrala Coleovu matku).

2/2006[upraviť zdroj]

Film Rebecca nakrútil v roku 1940 Alfred Hitchcock podľa románu britskej spisovateľky Daphne du Maurier "Rebeka". Ide o jeho prvý hollywoodsky film.

Hitchcock mal dlhé roky snahu získať právo nakrútiť film Rebeka, čo sa mu nakoniec podarilo. Ide o jediný Hitchcockov film, ktorý obdržal Oscara za najlepší film. Dostal ho však producent David O. Selznick.

Dej

Krásna a mŕtva Rebeka, prvá pani de Winter, dlho vrhá tieň na novú, mladú a neskúsenú paniu zámku v Manderley uprostred krásnej a tajomnej prírody na pobreží juhovýchodného Cornwallu. V dramatickom deji, ktorý sa v poslednej časti priam detektívne ženie k rozuzleniu, sa odhalí pravá príčina Rebekinej smrti.

52/2006[upraviť zdroj]

Tootsie je americká filmová komédia Sydney Pollacka z roku 1982 o hercovi, ktorému sa nedarí dostať žiadnu úlohu, až sa rozhodne preobliecť za ženu a v takomto preoblečení sa stane hviezdou "mydlovej opery". V hlavných úlohách hrajú Dustin Hoffman a Jessica Langeová, ktorá získala za tento film Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Film získal celkovo 10 nominácií na Oscara.