Rebecca

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rebecca
Originálny názov Rebecca
Žáner krimi/dráma/mystery
Dĺžka 130 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1940
Spoločnosť -
Rozpočet 1 288 000 $
Zárobok -
Filmový štáb
Réžia Alfred Hitchcock
Scenár MacDonald, Michael Hogan, Robert E. Sherwood, Joan Harrison
Produkcia David O. Selznick
Hudba Franz Waxman
Kamera George Barnes
Strih Wiliam Hamilton
Herecké obsadenie

Rebecca je americký film, ktorý nakrútil v roku 1940 Alfred Hitchcock podľa románu britskej spisovateľky Daphne du Maurier "Rebeka". Ide o jeho prvý hollywoodsky film.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Krásna a mŕtva Rebeka, prvá pani de Winter, dlho vrhá tieň na novú, mladú a neskúsenú paniu zámku v Manderley uprostred krásnej a tajomnej prírody na pobreží juhovýchodného Cornwallu. V dramatickom deji, ktorý sa v poslednej časti priam detektívne ženie k rozuzleniu, sa odhalí pravá príčina Rebekinej smrti.

Pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

Hitchcock mal dlhé roky snahu získať právo nakrútiť film Rebeka, čo sa mu nakoniec podarilo. Ide o jediný Hitchcockov film, ktorý obdržal Oscara za najlepší film. Dostal ho však producent David O. Selznick. Selznick prehľadal celú Ameriku, aby našiel to správne miesto pre nakrúcanie filmu. Keďže sa mu to nepodarilo, bol nútený pracovať s miniatúrami.

Jednou z najstrašidelnejších postáv filmu je bezpochyby pani Danversová, ktorú vo filme stvárnila Judith Andersonová. Na podčiarknutie hrôzostrašnosti postavy využíva chôdzu. Pani Danversová sa akoby vznáša po chodbách a znenazdajky sa objavuje na nečakaných miestach, čím naháňa strach nielen druhej pani de Winter, ale aj divákovi.

O stvárnenie postavy druhej pani de Winter si Hitchcock vyberal medzi herečkami zvučných mien, akými boli Anne Baxterová, či Vivien Leigh, ktorá mala v tom období prežívať búrlivý vzťah s Sirom Laurencom Olivierom, ktorý stvárňoval v Rebeke postavu Maxa de Wintera. Nakoniec bola vybratá Joan Fontaine, ktorá si pri nakrúcaní filmu užila svoje. Na to, aby Hitchcock dosiahol správny výraz na jej tvári, narozprával jej, že ju všetci nenávidia.

Joan Fontaine bola vďaka tejto role nominovaná na Oscara za najlepšiu ženskú hlavnú rolu. Cenu však dostala Ginger Rogersová.

Ani nominovaná Judith Andersonová, za najlepšiu vedľajšiu rolu, sa nedočkala tohto ocenenia.

Ceny[upraviť | upraviť zdroj]

1941 - Academy Awards, USA:

  • Oscar za najlepšiu kameru(Best Cinematography) obdržal George Barnes
  • Oscar za najlepší film obdržal David O. Selznick (Producent)

Cameo[upraviť | upraviť zdroj]

Hitchcock sa objavuje za telefónnou búdkou, potom, čo ju Jack Favell opúšťa. Pozri cameo rola.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]