Portál:Film/Odporúčaný článok/09 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Richard Dean Anderson (* 23. január 1950, Minneapolis) je americký herec, známy predovšetkým vďaka seriálom MacGyver a Stargate SG-1.

Richard Dean Anderson vyrastal na predmestí Minneapolisu v Roseville. Jeho otec Stuart Anderson bol profesorom na strednej škole a džezový gitarista, matka Jocelyn Andersonová je maliarka a sochárka. Má troch mladších bratov: Jeffrey Scott, Thomas John a James Stuart.

Od malička ho priťahoval šport, hlavne ľadový hokej. Jeho snom bolo, že sa stane profesionálnym hokejistom, nanešťastie si v 16 rokoch spôsobil dvojitú fraktúru ruky a tým sa pre neho kariéra profesionálneho hokejistu nadobro uzavrela. Šport ho napriek tomu neprestal baviť, a ako 17-ročný sa zúčastnil cyklistického závodu z Minnesoty cez Kanadu až na Aljašku, ktorý meral viac ako 5 600 míľ.

Potom, čo sa jeho sen o profesionálnej športovej kariére rozplynul, obrátil svoju pozornosť k herectvu. Študoval dramatické umenie na St. Cloud State University a na univerzite v Ohiu. Krátko pred dokončením štúdia sa odsťahoval do New Yorku, potom do San Francisca a nakoniec zakotvil v Los Angeles. Tu sa živil ako pouličný mím, žonglér, spevák v kabarete, či dokonca režíroval šou s delfínmi, v ktorej sám účinkoval. Začal hrať v divadle a spolu s kamarátom Carlem Dantem spieval a hral na gitare v rockovej kapele Ricky Dean and Dante.

Prvú televíznu úlohu získal v roku 1976 v TV seriáli General Hospital. V úlohe mladého lekára Dr. Jeffa Webbera sa na obrazovke objavoval päť rokov. V roku 1982 dostal úlohu Dama McFaddana, najstaršieho zo siedmich bratov v ďalšom TV seriáli Seven Brides for Seven Brothers. V roku 1983 hral úlohu mladého námorného pilota, poručíka Simona Adamsa v TV seriáli Emerald Point N.A.S.

V tomto období tiež hosťoval v epizódnych úlohách v niekoľkých TV seriáloch.