Portál:Film/Odporúčaný článok/19 2011

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Drew Barrymorová sa narodila v rodine s dlhou hereckou tradíciou. Jej prarodičia John Drew Barrymore a Dolores Costello boli herci, pričom najmä John bol vo svojej dobe veľmi uznávaným. Jej krstným otcom sa stal režisér Steven Spielberg.

Natáčať začala už v 11 mesiacoch svojho života, keď účinkovala ako batoľa v reklame na potravu pre psy.

Za jej prvý filmový debut sa považuje film Altered States z roku 1980. Rok na to získala úlohu Gertie v sci-fi filme E.T. - Mimozemšťan, ktorá ju preslávila. V roku 1984 dostala Zlatý glóbus za najlepšiu vedľajšiu úlohu vo filme Nezmieriteľné rozpory (orig. Irreconcilable Differences) . V roku 1989 hrala vo filme Far From Home (česky Městečko hrůzy).

Popularitu mladá herečka psychicky nezvládla: v 9 rokoch začala fajčiť, piť alkohol a užívať marihuanu, v 10 rokoch začala s kokaínom. Ako tínedžer skončila opakovane v odvykacích liečebniach. Neskôr toto životné obdobie spísala v knihe Stratené dievčatko z roku 1990. Jej ďalšou úlohou bola postava zlej a dospievajúcej zvodkyne vo komerčne neúspešnom filme Jedovatý brečtan. V januári roku 1995 nahá pózovala pre časopis Playboy.

Úspešným návratom sa stal až film Vreskot (1996). V tom istom roku ešte hrala vo filme Zbožné želanie.

Viac...