Portál:Film/Odporúčaný článok/47 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Jan Werich (* 6. február 1905, Praha, Česko – † 31. október 1980, Praha, Česko) bol český filmový a divadelný herec, spevák, spisovateľ, dramatik a filmový scenárista, významný predstaviteľ medzivojnovej divadelnej avantgardy a povojnovej českej divadelnej kultúry; tvoril umeleckú dvojicu s Jiřím Voskovcom.

Werich vyštudoval gymnázium v Prahe, kde sa zoznámil so svojím neskorším divadelným partnerom J. Voskovcom. Po maturite študoval právo na Karlovej univerzite.

V roku 1926 vytvorili s Voskovcom dvojicu, najprv spolupracovali v redakcii časopisu Přerod a onedlho začala ich divadelná spolupráca v Osvobozeném divadle, ktorá vyústila do hry: Vest pocket Revue - mysleli tým malú revue do vrecka vo veste. Werich bol na plagátoch uvedený ako J. W. Rich. V rokoch 1927 - 1938 ich divadelná spolupráca pokračovala, do roku 1935 pôsobili v Osvobozeném divadle, v rokoch 1935 - 1937 pôsobili pod hlavičkou takzvaného Spoutaného divadla, kde uviedli svoju najodvážnejšiu hru Balada z hadrů. V roku 1937 sa vrátili k Osvobozenému divadlu, ktoré bolo o rok neskôr (1938) zatvorené a Werich s Voskovcom a s ich dlhoročným hudobným autorom Jaroslavom Ježkom boli nútení opustiť Česko-Slovensko.