Portál:Film/Odporúčaný článok/51 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

William Oliver Stone (známejší len ako Oliver Stone) (* 15. september, 1946, New York, USA) je americký filmový režisér a scenárista; dvojnásobný držitel Oscara v kategórii filmový režisér a držiteľ Oscara v kategórii scenárista.

Narodil sa v rodine židovského burzového makléra a katolíčky pôvodom z Francúzska. Vychovávaný bol v americkej episkopálnej cirkvi[1], ktorá bola pre rodičov akýmsi kompromisom, no neskôr konvertoval na buddhizmus. Ako štrnásťročného ho rodičia poslali na exkluzívnu strednú školu v Pottstown v Pensylvánii. Jeho rodičia sa rozviedli, keď tu študoval, a až potom sa Stone dozvedel o mimomanželských aférach svojho otca s niekoľkými ženami, ktoré patrili medzi rodinných priateľov. Jeho otec ho vzal k prostitútke, aby ho zbavila panictva, keď mal asi 16 rokov. Stone skončil školu v roku 1964, v tom istom roku ako budúci americký bankár Douglas A. Warner III.. Potom navštevoval univerzitu v Yale a v New Yorku. Z univerzity v Yale odišiel po roku, potom učil angličtinu šesť mesiacov v Južnom Vietname, potom pracoval v americkom obchodnom loďstve a cestoval do Oregonu a Mexika, skôr než sa znovu vrátil na univerzitu v Yale, odkiaľ odišiel druhý raz.

Je veteránom z Vietnamu, kde slúžil v americkej armáde od apríla 1967 do novembra 1968. Bol vyznamenaný bronzovou hviezdou a purpurovým srdcom s jedným dubovým listom.