Portál:Filozofia/Úvod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Filozofické heslá

(A – H) · (I – P) · (Q – Z)

Zoznam filozofov: (A – Č) · (D – H) · (I – Q) · (R – Ž)
Zoznamy základných tém · Zoznam filozofických smerov · Kategória článkov


Aj keď etymológia slova „filozofia“ je jednoznačná, filozofia má takmer toľko definícií, koľko je ľudí sa jej venujúcich. Je to súčasne činnosť a objekt uvažovania. Filozofi často filozofiu definujú podľa svojich vlastných filozofických postojov. Dôsledkom toho je, že neexistuje všeobecne uznávaná definícia filozofie. Tento fakt dokonca podnietil vznik novej filozofickej disciplíny, metafilozofie (filozofia filozofie).

Pôvod slova filozofia je grécky. Skladá sa z dvoch slov: philo- (milovať) a sophia (múdrosť). V súčasnosti tento pojem však chápeme užšie: Vzťahuje sa na intelektuálnu disciplínu s bohatou históriou. V 20. storočí sa filozofia ďalej rozčlenila do dvoch rozdielnych typov. Analytickú filozofiu, ktorá dominuje v anglo-amerických akademických kruhoch, charakterizuje dôraz kladený na logiku. Kontinentálna filozofia, ktorá dominuje na európskom kontinente, je „literárnejšia“ a zaoberá sa skôr etickými a politickými problémami.

Aristoteles rozdelil filozofiu do piatich základných disciplín: metafyzika, epistemológia, etika, politika a estetika. V západnom kultúrnom okruhu sa toto rozdelenie používa dodnes.

Mysliteľ, socha, ktorej autorom je Auguste Rodin, je často používaná ako znázornenie filozofie.