Portál:História/Odporúčaný článok/17 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Faraón Achnaton s rodinou prinášajú obeť slnečnému disku Atonovi

Nová Ríša je historickým obdobím starovekého Egypta trvajúcim od 16. do 11. storočia pred n. l.. Počas tejto doby vládla Egyptu 18., 19. a 20. dynastia. Nová Ríša bola nasledovaná Tretím prechodným obdobím.

Možno ako dôsledok vlády cudzích Hyksósov počas Druhého prechodného obdobia, faraóni sa počas Novej Ríše pokúšali vytvoriť nárazníkovú oblasť medzi Egyptom a Blízkym východom. Získanie teritórií na východe, spolu s výbojmi smerom do Núbie na juhu, priviedli Egypt k najväčšiemu územnému rozmachu. Vážnymi súpermi ďalšieho postupu v Ázii sa stali až Chetiti, s ktorými museli Egypťania zviesť niekoľko vojen o vládu nad Sýriou.

Medzi panovníkov 18. dynastie patrí niekoľko z najznámejších egyptských faraónov vrátane Ahmoseho I., kráľovnej Hatšepsovet, Tutmóseho III., Amenothepa III., Achnatona a Tutanchamóna. Hatšepsovet, najznámejšia žena na tróne faraónov, sa zamerala na rozšírenie egyptského obchodu – vyslala obchodnú výpravu do zeme Punt. Tutmóse III., „egyptský Napoleón“, zväčšil egyptskú armádu a s mnohými úspechmi ju aj použil.