Portál:Hudba/Odporúčaný článok/36 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

System of a Down je hudobná skupina pochádzajúca z Los Angeles v štáte Kalifornia v USA, ktorá bola založená v roku 1995. Skupina má veľmi osobitý štýl hudby, a tak ani medzi fanúšikmi nepanuje jednota v názore na to, o aký štýl vlastne ide. Časť tvrdí, že najpresnejšie ich vystihuje pojem hard rock, väčšina však hovorí a o veľmi jedinečnej alternatívnej hudbe, v ktorej sa nachádza etno, funky, psycho, death metal s prvkami arménskeho folklóru.

Skupina má štyroch členov, a to Serj Tankian (spev, klávesy), John Dolmayan (bicie), Daron Malakian (gitara, spev) a Shavo Odadjian (basgitara). Všetci štyria sú arménskeho pôvodu.

História skupiny[upraviť zdroj]

Všetko sa začalo roku 1993 v Los Angeles, keď Serj Tankian stretol gitaristu menom Daron Malakian.Obaja v tom čase hrali v iných kapelách. Napokon však našli ku sebe cestu, keď zistili že majú toho veľa spločného. Spolu s bývalým členom, bubeníkom Andranikom Khatchaturianom, ktorého neskôr nahradil John Dolmayan, vytvotili kapelu menom Soil. Shavo Odadijan (tiež arménsekho pôvodu) trávil veľa času so Soil a po čase bol požiadaný o to, aby sa stal ich manažérom. Neskôr sa však stal plnohotným členom kapely, kde hrá na basgitare. Výsledok tohto zloženia bol vznik kapely System of a down v roku 1995. S Andranikom nahrali prvé demo nahrávky, ale po nezhodách kapelu opustil a jeho miesto zaujal spomínaný John Dolmayan.