Portál:Hudba/Odporúčaný článok/42 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zóna A je bratislavská punková kapela, ktorá vznikla v roku 1984 z členov skupín Paradox a Ex Tip.

História[upraviť zdroj]

Počas komunistického režimu nemohla verejne (až na pár výnimiek) koncertovať, ŠtB jej rušila koncerty, kapelníci boli častými návštevníkmi na Verejnej bezpečnosti. V tomto období skupina nesmela oficiálne vydať žiaden album, piesne sa preto po Slovensku šírili na neoficiálnych nosičoch bez účasti oficiálneho vydavateľstva Opus. Piesne Janko žil na malej dedine, Prečo je život taký?, Pivo a Cigánsky problém sa stali istým druhom protestu. Objavovali sa v nich dobové politické témy, ako špehovanie (napr. v songu Muž s kožušinovým límcom) či narážky na socialistický internacionalizmus (Nech žijeme!).

Prvý album Potopa vyšiel v roku 1990. So zmenou režimu záujem o Zónu A na chvíľu opadol. V roku 1993 skupina vydala nový album Nie je to také zlé. Svojou kvalitou však za Potopou mierne zaostal. O rok neskôr vydala kapela ďalší album Útok na špicu hitparády podľa rovnomennej skladby. Obsahoval najmä skladby nahraté pre dva televízne filmy: „Zóna A“ 1985 a „Nezmením sa“ 1989. Obidva filmy boli socialistickou cenzúrou zakázané a odvysielané až po revolúcii.

Po dvojročnej odmlke vyšiel v roku 1996 radový album V životnej forme. Texty sú úsmevné a milovníci poga ocenia rytmiku. Odborníci považujú za najlepší song tejto kompilácie Ypsilon s odkazom na Jána Ľuptáka. V tomto období sa Zóna A pridala k aktivitám divadla Stoka proti Vladimírovi Mečiarovi.