Portál:Hudba/Odporúčaný článok/8 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Jean-Michel André Jarre (* 24. august 1948, Lyon, Francúzsko) je francúzsky hudobník a skladateľ. Je považovaný za jedného z pionierov elektronickej hudby a tiež inovátora pre jeho veľkolepé koncerty na voľnom priestranstve, obsahujúce laserové show a ohňostroje, miešanie hudby s architektúrou a prostredím.

Jarre začal študovať piáno v piatich rokoch. Počas mladosti založil skupinu nazvanú Mystere IV. Koncom 60-tych rokoch začal experimentovať s kazetovými slučkami, rádiami o ďalšími elektronickými zariadeniami, až kým sa v roku 1968 nestal členom Groupe de Recherches Musicales pod vedením Pierra Schaeffera, "otca" musique concrète, kde sa zoznámil so syntetizátormi.

V strede 70-tych rokov podpísal nahrávaciu zmluvu so spoločnosťout Polydor. Jeho prvý album, Oxygene, bol vydaný v roku 1976. Na rozdiel od jeho súčasníkov, ako napríklad tvrdý, futuristický zvuk Kraftwerku, alebo viac "kozmický" a temný Tangerine Dream, mal Oxygene bohatý, priestorový a silne melodický zvuk. Bol komerčne úspešný na celom svete. Skladba Oxygene (Part IV) bola vydaná ako singel a stala sa jednou z najznámejších elektronických skladieb vôbec.