Portál:Hudba/Odporúčaný článok/9 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Wilhelm Richard Wagner (* 22. máj 1813, Lipsko – † 13. február 1883, Benátky) bol nemecký hudobný skladateľ, reformátor opery – premenil operu na mohutnú dramatizovanú vokálno-symfonickú hudbu.

Ako polročnému mu zomrel otec, matka sa po druhý raz vydala a malého Richarda s jeho ôsmimi súrodencami vychovával herec Ludwig Geyer. Keď mal deväť rokov, zomrel aj jeho nevlastný otec. Potom ho vychovával strýko Adolf Wagner, s ktorým spoznal veľké drámy Williama Shakespeara, Friedricha Schillera a iných.

Začal prekladať hry starogréckych dramatikov a venoval sa starej gréčtine. Aby získal hudobné vzdelanie, v roku 1824 sa začal učiť hrať na klavíri a na husliach, hudobnú teóriu a študoval partitúry. Už ako gymnazista začal písať prvú tragédiu pod názvom Leubald. Písal ju dva roky a nakoniec ju prepracoval na hudobnú drámu. Tu sa javia začiatky Wagnerovej činnosti. Jeho prvé diela boli orchestrálne symfónie (Symfónia C-dur, ouvertúry) a opery: Svadba (1834), Vily (1834), Zákaz lásky (1836) a iné.