Portál:Informačné technológie/Odporúčaný článok/19

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Podoba loga safari
Podoba loga safari

Safari je webový prehliadač vyvíjaný spoločnosťou Apple Computer pre operačný systém Mac OS X a Windows. Po prvý raz bol uvedený ako hlavný prehliadač vo verzii Mac OS X 10.3 Panther a od verzie 10.4 Tiger je jediným prehliadačom dodávaným so systémom. Je tiež jediným prehliadačom v mobilnom telefóne iPhone.

Safari používa typické rozhranie Mac OS X evokujúce vyleštený kov, správa záložiek pracuje na podobnom princípe ako databáza v iTunes, má integrované multimediálne technológie QuickTime a podporuje prehliadanie so záložkami, podobne ako Opera alebo Firefox. Štandardnou súčasťou Safari je tiež zabudované vyhľadávanie prostredníctvom Google a automatické dopĺňanie textových polí a formulárov na stránkach. Prehliadač má tiež zabudované blokovanie vyskakovacích okien.

Do roku 1997 boli počítače Apple Macintosh dodávané s prehliadačom Netscape Navigator. Neskôr, na základe dohody s Microsoftom, bol päť rokov hlavným prehliadačom v Mac OS Internet Explorer. Od júla 2000 však Microsoft IE pre Mac neaktualizoval.