Portál:Informačné technológie/Odporúčaný článok/47

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pôvodný iMac vo farbe Bondi blue
Pôvodný iMac vo farbe Bondi blue

iMac je osobný počítač typu „všetko v jednom“ vyrábaný spoločnosťou Apple Computer. Od svojho uvedenia na trh v roku 1998 je vlajkovou loďou rady Macintosh pre spotrebiteľov. iMac, spolu s osobným prehrávačom iPod, významne prispel k oživeniu záujmu o produkty Apple v druhej polovici deväťdesiatych rokov 20. storočia a je zároveň produktom, ktorý spoločnosť vyviedol z hlbokej krízy. K popularite iMacu prispelo využitie USB portov, estetická stránka a bystrý marketing zo strany Apple.

Steve Jobs zjednodušil a sprehľadnil produktové rady počítačov Apple okamžite po svojom návrate do spoločnosti v roku 1997. Zrušil výrobu počítačov spotrebiteľskej rady Performa a obzeral sa po náhrade v rovnakej cenovej hladine. iMac bol ohlásený v máji 1998 a do predaja bol uvedený 15. augusta 1998. Vydanie iMacu bolo pozoruhodnou udalosťou s významným dopadom na Apple, i spotrebiteľský počítačový priemysel ako celok.

V tom čase bola spoločnosť Apple jediná, ktorá vyrábala počítač typu "všetko v jednom"; teda počítač, ktorý mal CPU a monitor spoločne v jednom kryte.