Portál:Kozmonautika/Odporúčaný článok/54

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) je americká kozmická sonda, určená na skúmanie a odber vzoriek z asteroidu. Štart sa uskutočnil 8. septembra 2016. Misia je zameraná na skúmanie a odber vzoriek z uhlíkatého asteroidu 101955 Bennu. Vďaka skúmaniu týchto vzoriek sa môžeme dozvedieť viac o vzniku slnečnej sústavy, kdeže asteroid pochádza práve z tohto obdobia.

Návratová kapsula sondy 24. septembra 2023 úspešne pristála so vzorkami regolitu v púšti v americkom Utahu. Stala sa tak prvou americkou misiou, ktorá na Zem priviezla vzorky z asteroidu. Tieto vzorky budú podľa plánu detailne skúmať odborníci v rokoch 2023 – 2025.

Po doručení vzoriek sonda pokračuje v predĺženej misii s názvom OSIRIS-APEX (z angl. Apophis explorer). Jej novým cieľom je blízkozemská planétka 99942 Apophis, ktorá v apríli 2029 absolvuje tesný prelet okolo Zeme. Sonda má pri tej príležitosti vstúpiť na obežnú dráhu okolo planétky a realizovať výskum po dobu približne 18 mesiacov.

Náklady na misiu sú približne 800 mil. USD. V cene nie sú zahrnuté náklady na štart a samotnú nosnú raketu Atlas V, čo je ďalších zhruba 183,5 miliónov. Ide o tretiu misiu v programe americkej NASA pre planetárny výskum New Frontiers (nové hranice), pod ktorý patria aj už prebiehajúce misie sond New Horizons a Juno.