Samosprávny kraj

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Predsedovia samosprávnych krajov na stretnutí SK8 v roku 2019. Zľava: Jaroslav Baška, Ján Lunter, Milan Belica, Rastislav Trnka, Erika Jurinová, Juraj Droba, Jozef Viskupič, Milan Majerský

Samosprávny kraj alebo vyšší územný celok[pozn 1] (skratka: VÚC; hovorovo: župa, kraj) je najvyššia územná samosprávna jednotka na Slovensku. Jej územie je v súčasnosti identické s územím kraja. Inými územnými samosprávnymi jednotkami sú obce. Na čele samosprávneho kraja stojí predseda samosprávneho kraja (resp. predseda vyššieho územného celku), ktorý sa zvykne neformálne označovať aj ako župan.

Samospráva[upraviť | upraviť zdroj]

Samospráva na úrovni samosprávnych krajov sa vykonáva prostredníctvom volených orgánov.

Do pôsobnosti samosprávnych krajov patria napríklad cesty II. a III. triedy (okrem Bratislavy a Košíc), stredné školstvo, zdravotnícka sústava, kultúrne ustanovizne a iné.

Volené orgány[upraviť | upraviť zdroj]

Samosprávne orgány sú volené obyvateľmi. Obyvatelia s volebným právom volia každé štyri roky zastupiteľstvo samosprávnych krajov a predsedu samosprávneho kraja, nazývaného aj župan. Každý okres kraja má podľa počtu obyvateľov pomerný počet poslancov v krajskom zastupiteľstve, ktorí sú volení väčšinovým spôsobom t. j. zvolený je príslušný počet poslancov z kandidátov s najväčším počtom získaných hlasov.

Pokiaľ ide o župana, ten je zvolený na celokrajskej úrovni. Aby bol zvolený za župana, kandidát musí získať väčšinu platných hlasov.

Samosprávne kraje v súčasnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Sídlo Samosprávny kraj Externý odkaz
Samosprávny kraj
Banská Bystrica Banskobystrický www.bbsk.sk
Bratislava Bratislavský bratislavskykraj.sk
Košice Košický web.vucke.sk
Nitra Nitriansky www.unsk.sk
Prešov Prešovský psk.sk
Trenčín Trenčiansky www.tsk.sk
Trnava Trnavský trnava-vuc.sk
Žilina Žilinský www.zilinskazupa.sk

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vyšší územný celok je pôvodné označenie používané predovšetkým v Ústave SR (čl. 64 ods. 3) ale aj zákon č. 221/1996 Z. z. o územnom a správnom usporiadaní Slovenskej republiky (§ 2 ods. 1), pojem samosprávny kraj vznikol trocha neskôr a používa sa napr. v zákone č. 302/2001 Z. z. o samospráve vyšších územných celkov (zákon o samosprávnych krajoch) (§ 1 ods. 1)

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Zákony