Presjan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Presian)

Presjan alebo Presijan bol v rokoch 836852 chán Bulharov. Vnuk chána Omurtaga.

Takmer žiadne dôveryhodné dokumenty, ktoré sa týkajú vnútornej politiky Presjana neboli nájdené. Na tróne vystriedal svojho uja – Malamira – ktorý vládol iba päť rokov v mieri s Byzantíncami. Presjan však skoncoval s mierom a od toho času bola Byzantská ríša v neustálom boji tak s Arabmi, ako aj s Bulharmi. Chán veril, že teraz už nastal čas rozšíriť územie bulharského štátu na juhozápad smerom k Macedónsku. V takýchto veciach mu pomáhala jeho pravá ruka – pomocník Kav-Chan Isbul, ktorý bol tiež veľmi dôležitý človek pre jeho deda.

Keď sa v roku 836 dostal na trón, ihneď pomohol obyvateľom mesta Smoľan, ktorých sužovali Byzantínci v západných Rodopách a Egejskom Trácku. Radosť z vyhratej bitky pri mestách Filipi a Siar dokumentuje nápis na kamennej doske: “Chán Persian, so želaním Boha vládol mnoho Bulharom.”

Iba vojna proti Srbom sa skončila neúspechom. Zaujímavosťou je, že táto vojna bola prvou vojnou v histórii bulharsko-srbských vzťahov v období rokov 839842.

Čo sa týka rozširovania územia k spomínanému Macedónsku, Presjanovi sa to nakoniec podarilo. K svojmu štátu pripojil oblasti v strednom a západnom Macedónsku vrátane miest Ochrid, Prilep, Bitola a Kosovo. Potom sa Slovania z „bulharskej“ skupiny, žijúci v tom čase na severe Bulharska prestahovali do týchto nových oblastí.


Presjan
Vladárske tituly
Predchodca
Malamir
chán
836852
Nástupca
Boris I.