Primož Trubar

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Primož Trubar
slovinský protestantský reformátor
slovinský protestantský reformátor
Narodenie9. jún 1508
Raščica, Slovinsko
Úmrtie28. jún 1586 (78 rokov)
Derendingen, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Primož Trubar

Primož Trubar (* 9. jún 1508, Raščica, Slovinsko - † 28. jún 1586, Derendingen, Nemecko) bol slovinský luteránsky reformátor, teológ, duchovný, zakladateľ a prvý superintendent Evanjelickej cirkvi augsburského vyzania v Slovinsku, konsolidátor Slovinska a autor prvej slovinskej tlačenej knihy.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Trubar sa narodil v dedine Raščica. Ako mladý strávil čas v Rijeke, Salzburgu a Terste, kde sa zoznámil s prácami európskych humanistov 16. storočia. Pod patronáciom tertského biskupa Pietra Bonoma získal prístup k štúdiu, vytvoril si široký rozhľad a stal sa katolíckym kňazom. Odišiel do Slovinska kde sa stal kanovníkom. Jeho rozpory s katolíckou cirkvou rástli až sa stával pre cirkevnú správu neprijateľným. Vlna kritika vzrástla po tom čo sa pridal k reformácii a stal sa superintendentom evanjelickej cirkvi. V období protireformácie bol nútený odísť do Tübingenu v dnešnom Nemecku, kde sa však taktiež skrýval a vystupoval pod rôznymi preudonymmi. Tu sa venoval písaniu a prekladaniu. Preložil Nový zákon do slovinčiny a vyšlo celkovo 25 jeho kníh. Zomrel v Derendigene.

€- eurové mince[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho portrét zdobí zadnú stranu slovinskej euromince 1 € mince .

Na výročie jeho narodenia bola v júni roku 2008 vydaná pamätná minca (commemorative coins) s jeho portrétom a nápisom: PRIMOŽ TRUBAR 1508-1586 SLOVENIA 2008.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Primož Trubar na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).