Rad svätého Alexandra Nevského

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rad svätého Alexandra Nevského
Portrét prvého ruského ministra financií Alexeja Vasilijeva so šerpou a odznakom Radu svätého Alexandra Nevského

Rad svätého Alexandra Nevského bol rytierskym radom Ruskej ríše, prvýkrát udelený v roku 1725 ruskou imperátorkou Katarínou I.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Ideu Radu svätého Alexandra Nevského inicioval ruský cár Peter Veľký (vláda 1682 – 1721) ako odmenu za vojenskú statočnosť v boji. Zomrel však pred jeho založením. Bol založený imperátorkou Katarínou I. na pamiatku skutkov svätého Alexandra Nevského, patróna vtedajšieho hlavného mesta Ruska, Petrohradu, ktorý Rusko obraňoval pred útočníkmi. Tento rad bol pôvodne udeľovaný významným ruským občanom, ktorí slúžili svojej krajine so cťou, väčšinou prostredníctvom politickej alebo vojenskej služby.

Prvýkrát bol udelený pri príležitosti svadby ruskej veľkovojvodkyne Anny Petrovny a Karola Fridricha, vojvodu z Holštajnska-Gottorpu v roku 1725. Ocenenie dostalo tucet hostí a rad rýchlo zaostal za Radom svätého Andreja a Radom svätej Kataríny v prestíži.

Imperátorka Katarína sa sťažovala na situáciu a od septembra 1725 začala oceňovať podľa svojej vôle. Rad svätého Alexandra začal byť najuctievanejší a zvyčajne sa neudeľoval ľuďom pod hodnosťou generálporučíka alebo podobným politickým postaveniam.

Rad udeľoval aj právo dediť.

Dedičstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Rad svätého Alexandra Nevského bol zrušený po Ruskej revolúcii (r. 1917) spolu so všetkými ostatnými radmi a titulmi Ruskej ríše.

V roku 1942 Sovietsky zväz obnovil rad ako vojenské vyznamenanie a premenoval ho na Rad Alexandra Nevského. Ruská federácia ho obnovila v roku 2010.

Veľkovojvodkyňa Mária Vladimirovna, uchádzačka o ruský trón a vedenie ruského cárskeho domu, v súčasnosti pokračuje v udeľovaní ruského cárskeho radu Svätého Alexandra Nevského ako dynastického radu rytierov. Tieto akcie boli spochybnené členmi rodiny Romanovcov.

V roku 2010 bola v Petrohrade a Moskve vydaná kniha všetkých mien príjemcov pôvodnej objednávky. Celkový počet vyznamenaných (r. 1725 - 1917) dosiahol 3 674.

Insígnie Radu svätého Alexandra Nevského[upraviť | upraviť zdroj]

Držitelia[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi príjemcov patria napríklad:

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Order of Saint Alexander Nevsky na anglickej Wikipédii.