Reader’s Digest Výber

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48°09′14″S 17°06′44″V / 48,153881°S 17,112188°V / 48.153881; 17.112188

Fakturačná adresa na Námestí slobody 11 v Bratislave

Reader's Digest Výber Slovensko, s.r.o. je slovenská pobočka amerického nakladateľstva a vydavateľstva The Reader's Digest Association Inc., ktorá pôsobí na Slovensku od roku 1996. Jej sídlo je v Bratislave.

Spôsob, akým spoločnosť distribuuje svoje produkty (využíva prevažne zásielkový predaj a postupy direct marketingu) často označujú za kontroverzný.

Cieľovou skupinou vydavateľstva sú predovšetkým celé rodiny a ľudia nad 50 rokov.

Aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť sa sústreďuje na vydávanie rôznych typov publikácií z mnohých oborov. Ide najmä o:

  • Populárno-náučne spracované špecializované príručky (napríklad pre záhradkárov, kuchárske knihy a knihy o zdraví).
  • Encyklopédie a atlasy venované prírode, histórii a cestovaniu.
  • Beletriu v podobe skrátených verzií románov vychádzajúcich v edícii Najlepšie svetové čítanie.
  • Knižné spracovanie úspešných televíznych programov (Na plovárně, Ranč U Zelené sedmy, Hraběnky).

Medzi ďalšie aktivity spoločnosti patrí aj vydávanie rôznych periodík (časopis Reader's Digest Výběr, Receptář, Receptář pro zdraví), hudobných nosičov s hudobnými kompiláciami či vážnou hudbou a videokaziet.

Edícia Najlepšie svetové čítanie[upraviť | upraviť zdroj]

Táto edícia kníh obsahujúca skrátené verzie svetoznámych románov prináša do slovenského prostredia model, pôvodne známy v USA pod názvom Reader's Digest Condensed Books, teraz nazývaný Reader's Digest Select Edition. Edície tohto typu sa však často kritizujú z niekoľkých dôvodov:

  1. Diela vyššej kultúrnej úrovne pri skracovaní podliehajú zjednodušeniu. Ide o proces, ktorému poľská sociologička Antonina Kłoskowska hovorí „zjednodušujúca homogenizácia“[1], a ktorý umožňuje náročnejšie dielo prispôsobiť širšiemu publiku. Táto námietka najčasteji zaznieva od kritikov masovej kultúry.
  2. Domnelé vnucovanie amerických vzorov a hodnôt v cudzom prostredí. Ide o kritiku z pozície smeru tzv. kultúrneho imperializmu.

Každý z týchto bodov sa pritom interpretuje rôznym spôsobom. Okrem kritických ohlasov existujú tiež protichodné názory. Sama Kłoskowska upozorňuje, že sprístupnenie klasických diel širšiemu publiku v zjednodušenej forme môže byť pozitívne, lebo ho oboznamuje s textami, ktoré by si v plnej verzii nikdy neprečítalo (tzv. proces demokratizácie).

Tézy o vnucovaní amerických či všeobecne kultúrnych vzorov majú aj mnohé obmedzenia. Napríklad teoretik médií Dennis McQuail upozorňuje[2], že americké kultúrne prvky sa v lokálnych podmienkach vždy interpretujú inak (odlišne od kultúry pôvodu), čím sa oslabuje vplyv cudzej kultúry.

Rovnako anglická Wikipedia opisuje spôsob, ktorým samo vydavateľstvo Reader's Digest celosvetovo adaptuje knihy na lokálne podmienky (napr. obmenou mien či reálií).

Časopis Reader's Digest Výběr[upraviť | upraviť zdroj]

Na podobnom princípe ako edícia Najlepšie svetové čítanie funguje aj česká verzia medzinárodne známeho časopisu Reader's Digest (v Česku vydávaný pod názvom Reader's Digest Výběr). V tomto prípade však ide o výber nielen z celosvetovo úspešných kníh, ale aj článkov z časopisov.

Spôsob distribúcie[upraviť | upraviť zdroj]

Rozporuplne sa vníma aj spôsob, akým Reader's Digest distribuuje svoju produkciu. Väčšinu svojich kníh totiž nepredáva v bežnej maloobchodnej sieti, ale formou zásielok na vytipované adresy. Podobne ako iné direct marketingové spoločnosti sa tak stretáva s kritikou:

  • Nejasnosti pôvodu adries a informácií o zákazníkoch - adresné a personalizované zásielky vyvolávajú otázku, kde vydavateľ získal adresy a informácie o zákazníkoch.
  • Obvinenia z klamlivej a obťažujúcej reklamy - predaj svojich kníh a časopisov podporuje Reader's Digest možnosťou vstupu do rôznych súťaží, pričom reklamné letáky môžu vzbuzovať dojem, že adresát výhru už získal.

Samotná spoločnosť Reader's Digest Výber však k jednotlivým bodom kritiky uvádza, že:

  • Adresy a informácie o zákazníkoch RDV kupuje od firiem, ktoré ich zhromažďujú pre potreby marketingu. Vyradenie z databázy pritom vykoná okamžite na požiadanie zákazníka, pretože je to jej zákonná povinnosť.
  • Pri pozornom čítaní reklamných letákov je zrejmé, že výhra je v danej fáze len potenciálna, a že odoslaním letáku späť ju zákazník nezískava okamžite, ale je len zaradený do príslušného žrebovania. Na zaradenie do žrebovania nie je nutné si v Reader's Digest Výbere objednať tovar. Odpovede s objednávkou aj bez nej považujeme za rovnocenné a sú v oboch prípadoch zaradené do žrebovania.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kłoskowska, A.: Masová kultura. Praha, Svoboda 1967
  2. McQuail, D.: Úvod do teorie masové komunikace. Praha, Portál 2002

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Schreiner, Samuel A. The Condensed World of the Reader's Digest. New York : Stein and Day, 1977.
  • Robyns, Clem. „The Internationalisation of Social and Cultural Values: On the Homogenization and Localization Strategies of the Reader's Digest“, v Jana Králová & Zuzana Jettmarová, Translation Strategies and Effects in Cross-Cultural Value Transfers and Shifts, Praha: Folia Translatologica, 83-92, 1994.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Reader's Digest Výběr na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).