Redaktor:Abdulko OG

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

ADiss[upraviť | upraviť zdroj]

Adam Miščík (1. marec 1991, Bratislava), verejne známy pod umeleckým menom ADiss (používa tiež meno Deezy), je slovenský hudobník v oblasti modernej hudby, hip-hopu a R&B. Člen zoskupenia umelcov a labelu OVERGROUNDart sa mimo tvorby hudobných podkladov, textov a spevu venuje výrobe hudobných videoklipov a grafickému dizajnu. Hudbe sa venuje od roku 2003 (od nahratia prvej skladby) a po množstve domácich/štúdiových nahrávok v roku 2014 vydal svoj prvý štúdiový album TRIŠTVRTE NA MŇA pod vydavateľstvom Beattuners Music. 1. marca 2017 vydal 2. štúdiový album REDCARD/ČERVENÁ KARTA už pod svojou značkou OVERGROUNDart podobne ako v máji 2018 dvojalbum MY, ktorý vznikol aj vďaka spolupráci s hudobným producentom menom HOODINI.

Začiatky, ranná tvorba a prvé úspechy (2003-2014)[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý impulz ADiss (vtedy MC ADi alebo ADi) dostal v roku 2003 po náhodnom vzhliadnutí repového vystúpenia. Vec a jeho vtedajšia skupina Trosky bol dostatočnou motiváciou začať počúvať slovenský rep a rovno ho aj skúšať tvoriť. Po následnom "naštudovaní" si obdobných umelcov ako H16, Názov stavby či Kontrafakt začal písať prvé texty a cez nekvalitnú techniku nahrávať skladby. Postupom času sa jeho domáca technika vylepšila na poloprofesionálne nahrávacie štúdio, v ktorom mu spoluprácu v tej dobe nahral aj Majk Spirit či TonoS. Kombináciou domácich nahrávok a nahrávok z profesionálnych štúdií sa ADissovi podarilo nazbierať nespočetné množstvo skladieb, ktoré medzičasom zoceľoval do podoby neoficiálnych albumov, či mixtape diskov pre verejnosť. Tieto zbierky skladieb niesli mená ako Univerzal, Emo mixtape 1 a 2, či taktiež dvojdielny HPmixtape. V priebehu týchto 11 rokov mal možnosť spolupracovať okrem spomenutých aj s množstvom kvalitných interpretov ako DNA, Opak, Elpe, Plexo a mnoho ďaľších. Mimo jeho sólovej kariéry bol súčasťou viacerých zoskupení ako SKRATKA a ZAKILO... Prvé živé vystúpenia dátujeme od roku 2016, ktoré vznikali prevažne vďaka organizácii samotného interpreta.

Oficiálne albumy a kariéra (2014-súčasnosť)[upraviť | upraviť zdroj]

ALBUM TRIŠTVRTE NA MŇA 2014[upraviť | upraviť zdroj]

Počas viacročnej spolupráci s producentom meno Tretina pod vydavateľstvom Beattuners Music vydal ADiss som prvý štúdiový album, ktorý obsahuje 14 plnohodnotných skladieb so zvučnými menami ako Supa zo skupiny Moja reč, Kali, Cigo zo skupiny H16, Plexo či speváčka Layla. Najväčší úspech priniesla skladba Blázon, ktorá bola zaradená do éteru rádií Európa2 a Rádio SiTy. Výraznejší zásah však mali aj skladby ako Have no money, V rukách či Nie. Album vznikol aj vďaka agentúre PPA.

ALBUM REDCARD/ČERVENÁ KARTA 2017[upraviť | upraviť zdroj]

Na prelome oddelenia sa od Beattuners Music a založenia vlastnej značky OVERGROUNDart vzniká album obsahujúci 20 skladieb, ktorý bol vyrobený vo formáte USB karty, ale aj CD. Na albume nájdeme skladby ako Femme fatale, Daj mi chvíľu, Bude fajn, Pripravený zomrieť a Jazda. Už tak pestrofarebný album obohatili svojou spoluprácou umelci Majk spirit, Supa, Refew, Šorty, Andess, Nathael, Greezy a k úsmevnej skladbe Nananananana pridal svoj pôvab aj moderátor Matúš Krnčok. Pár týždňov pred vydaním albumu ADiss zadarmo zavesil na internet zadarmo Overground mixtape s obsahom 28 skladieb, ktoré zlepil z jeho najlepších spoluprác a nevydaných skladieb. Album podporili aj rádia Europa2, Rádio Sity a Funradio. Projekt vznikol aj vďaka vydavateľstvu Spirit Music Label, s ktorým má ADiss blízke a pozitívne vzťahy.

DVOJALBUM MY 2018[upraviť | upraviť zdroj]

Pod stopercentnou záštitou vlastnej značky OVERGROUNDart vzniká tretí štúdiový album, ktorý hudobne odprodukoval slovenský producent Hoodini pôvodom zo Zvolena. V priebehu 16-tich mesiacov sa tejto dvojici podarilo nahrať 26 plnohodnotných skladieb, ktoré tento nosič rozdeľujú na dva 13 stopové albumy v jednom. Celý album sa nahrával v OG štúdiu a o väčšinu videoklipov sa postaral Róbert "Abdul" Belej s ADissom. Na albume je možné počuť špičku československej hudobnej scény v podobe 16ich hostí. Svojim talentom prispel Separ, Dame, Dj Wich, Tina, Kali, Supa, Delik, Majself, Refew, Ronie, Andess, Šorty, Dj Mikroman, Puerto, Cigo a Veronika Strapková. Tento album vznikol aj vďaka partnerom Ruka Hore, Brands24, SneakAvenue a Bašavel garage.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

ADiss meria okolo 175cm. Má staršiu sestru.

Navštevoval 3 základné školy a má ukončené maturitné vzdelanie v obore Grafický dizajn.

Bol aktívne zamestnaný od 19teho roku života po 25ty. Mimo množstva rôznych zamestnaní, najdhšie pracoval ako pokrový krupiér.

Od detstva hral na zobcovú flautu a chodil na hudobnú teóriu na základe zdravotných problémov, čo mu však do budúcnosti pridalo na skúsenostiach a znalostiach. Pochádza z talentovanej rodiny - matka spev/gitara, sestra spev/klavír a otec mal hudobnú kapelu.

Od malička inklinoval k adrenalínovým športom, aktívne jazdil na skateboarde od 6 do 16rokov. Dnes jazdí rekreačne, stále v tom však nachádza vášeň.

Narodený v Bratislave, vyrastal v petržalke a dni trávil tvorbou hudby, športovaním a s kamarátmi.

Z kinematografie má najradšej žáner komédie a dokumentaristiky. Je mierumilovná, cieľavedomá a citlivá osoba s dušou introverta, ktorá však dopraje aj ostatným.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy
Názov Detaily Predaj
Trištvrte na mňa 2014

Vydavateľstvo : Beattuners Music

Formát: CD

500+
Redcard/ Červená karta 2017

Vydavateľstvo: OVERGROUNDart

Formát: USB/CD

1000+
My 2018

Vydavateľstvo: OVERGROUNDart

Formát: 2CD

1000+
Spolupráce
Interprét Skladba Album
Supa Tornádo prod. DJ WICH Čierne dni



[[Kategória:Hudba]] [[Kategória:Hip-hop]] [[Kategória:R&B balady]]