Redaktor:BezpiatchukV.V/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Recyklácia textilu[upraviť | upraviť zdroj]

Recyklacia textilu je proces regenerácie vlákna , priadze alebo tkaniny a opätovného spracovania materiálu na nové, užitočné produkty.  Textilný odpad sa delí na odpad pred spotrebným a po spotrebnom odpade a triedi sa do piatich rôznych kategórií odvodených z pyramídového modelu.  Textílie je možné opätovne použiť alebo mechanicky/chemicky recyklovať.

Zberné boxy
Zberné boxy

Znečistenie spojené s módou má rôzne formy a vytvára sa počas všetkých stupňov životného cyklu produktu – od získavania surovín, cez výrobu vlákien, farbenie, tkanie, strihanie a šitie až po samotnú výrobu, používanie a zneškodnenie vecí. Textil a oblečenie sú však zodpovedné aj za problémy s nedostatkom vody, so zabratím a znehodnotením pôdy, či za veľkú spotrebu energie a pohonných látok a s tým spojené vysoké emisie skleníkových plynov. V roku 2015 tento priemysel vyprodukoval 1 715 miliónov ton oxidu uhličitého, do roku 2030 by toto číslo mohlo narásť o 63%. Odhaduje sa, že módny priemysel je zodpovedný za 10% celosvetových emisií uhlíka. Taktiež sa odhaduje, že v celosvetovom textilnom a odevnom priemysle sa využilo 79 miliárd metrov kubických vody v roku 2015.

Z celkového množstva používaných textílií prislúcha oblečeniu viac ako 60-percentný podiel a jeho produkcia sa za posledné dve dekády zdvojnásobila, za čo právom dostal tento trend pomenovanie rýchla móda (fast fashion). Všetky negatíva spojené s týmto systémom spravili z textilného a odevného priemyslu jeden z najviac znečisťujúcich priemyslov na svete.

Triediť oblečenie[upraviť | upraviť zdroj]

Triedenie pozostáva z identifikácie obľúbených častí a tých, ktoré by z rôznych dôvodov mali byť oddelené . Zahŕňa 4 kľúčové fázy:

  • Prázdna skriňa

Vytiahnite všetko svoje oblečenie zo šatníka, nezabudnite na spodnú bielizeň, ako sú ponožky a spodná bielizeň, ako aj doplnky, ako sú opasky, šály, kabelky a klobúky.

  • Vytvorte stohy

Namontujte 3 kôpky oblečenia v závislosti od frekvencie používania (nosené každý deň, zriedkavo alebo ponechané v skrini zospodu).

  • Usporiadajte si oblečenie, aby ste ho udržali

Do tejto série oblečenia patria najmä také základné veci ako nohavice, džínsy, tričká, svetre či košele. Ak je to možné, uložte ich na vešiak na šaty. Skriňa je praktická aj na uloženie oblečenia.

  • Triediť ich na recykláciu

Počas čakania na nájdenie najlepšej možnosti recyklácie oblečenia ich zaraďte na špeciálne miesto.

Proces recyklácie oblečenia[upraviť | upraviť zdroj]

triedenie odevov (vykonávané ručne);

  • zbavenie sa hadov, gombíkov a iných šijacích doplnkov;
  • umývanie a čistenie od rôznych nečistôt;
  • delenie tkanín na vlákna, ktoré sa používajú pri výrobe nových tkanín.

Ak sa produkty nedajú použiť ako vlákna pre nové tkaniny, spracovávajú sa a používajú v automobilovom a nábytkárskom priemysle. Recyklované predmety sa používajú ako technická plsť, zvukotesné materiály, podlahové krytiny a podložky.

Syntetika po sekundárnom spracovaní sa používa na izolačné materiály, kryty športovísk, podrážky topánok.

Ako spravne znovu použiť oblečenie[upraviť | upraviť zdroj]

Oblečenie sa dá recyklovať niekoľkými spôsobmi.

  • Internetový predaj

Môžete predávať sami na špeciálnych stránkach pomocou rôznych aplikácií. Vlastník si tak môže stanoviť vlastnú cenu. Táto možnosť je ideálna pre značkové predmety, ktoré sa ľahko predávajú.

  • Komora

Videooblečenie je zlatou príležitosťou, ako speňažiť topánky, nohavice či svetre z každoročného triedenia do školy. Ak sa chcete zúčastniť, jednoducho sa informujte o pripravovaných akciách v danej oblasti. Pohľad na umiestnenie magistrátu umožňuje určiť aj najbližšie predaje garáží v meste či okrese. Pokiaľ ide o organizáciu, je to o kontaktovaní priateľov, ktorí majú veci na darovanie, nájdení miesta dostatočne veľkého na to, aby sa tam zmestili ľudia, a stanovení dátumu, ktorý bude vyhovovať všetkým. Nakoniec zverejnite informácie, aby ste prilákali čo najviac potenciálnych zákazníkov.

  • Darček

Darcovstvo je zodpovedný a ekologický spôsob recyklácie starého oblečenia . Môžu byť ponúknuté mnohým centrám alebo organizáciám, ktoré sa zaoberajú zberom oblečenia, tašiek a obuvi. Tieto organizácie zbierajú všetky nepoužité predmety, dokonca aj nábytok. Budú ponúknuté na predaj, aby sa získali finančné prostriedky, alebo sa pošlú na recykláciu na rôzne póly po celom svete.

  • Barter

V súčasnosti je výmena oblečenia úspešnou praxou. Spočíva v bezplatnej výmene jedného kusu oblečenia za iný . Na uľahčenie operácií preberajú špecializované stránky zodpovednosť za reklamu súkromných osôb. Tovar si teda môžete vymieňať pomocou predmetu, služby alebo virtuálnej meny. Tento nový ekonomický model zúri aj v obchodoch, najmä v iných krajinách prostredníctvom concept store.

  • Tvorba

Prispôsobenie je originálnou alternatívou k opätovnému použitiu starého oblečenia . Táto možnosť vám skutočne umožňuje dať voľnú ruku vašej fantázii a dať časťam šatníka druhý život . Inšpirujte sa rôznymi webmi a blogmi o make-upoch a DIY, aby ste našli svoje ďalšie využitie. Možností je veľa: obliečky na vankúše, látkové tašky, rámiky na fotografie alebo prikrývky. Je tu aj možnosť osloviť dizajnérov, majiteľov malého obchodu či dielne.

  • Zberné terminály

Zberné miesta sú zaujímavou alternatívou pre lepšie opätovné využitie starého oblečenia. V skutočnosti je zakázané vyhadzovať použité textílie do domového odpadu. Nemali by však byť mokré ani špinavé . Pred umiestnením vrecúšok do špeciálnych nádob tiež nezabudnite zaviazať vrecia.

  • Spracovanie

Francúzi spotrebujú ročne 700 000 ton textílií, z ktorých sa recykluje len 1/3, teda 2,5 kilogramu na osobu. Avšak, podobne ako potravinový odpad, môže byť začlenený do schémy recyklácie. prostredníctvom špeciálnych inštitúcií. Niektoré veľké značky ako H&M ponúkajú 5€ poukážky výmenou za použité oblečenie. Okrem toho iní navrhujú obnoviť ich, aby sa rozkrútili, rozmotali a znova použili nite na výrobu nových textílií určených na nábytok alebo oblečenie. V závislosti od stavu, kvality a druhu materiálu sa väčšina oblečenia predáva z druhej ruky. Zvyšok bude vykonávať funkciu tepelnej a zvukovej izolácie, výplne alebo tkaniny. Úplne poškodené textílie poslúžia okrem iného ako palivo.

Vplyv na životné prostredie[upraviť | upraviť zdroj]

Opätovné použitie textílií a procesy recyklácie textílií sú najšetrnejšie spôsoby spracovania textílií, zatiaľ čo spaľovanie a skládkovanie sa považuje za najmenej ekologické.  Pri porovnaní opätovného použitia textilu s recykláciou textilu je opätovné použitie textilu výhodnejšie.  Švédska štúdia zistila, že na každú tonu textilného odpadu môže opätovné použitie textilu ušetriť 8 ton CO 2 z hľadiska potenciálu globálneho otepľovania (GWP) a 164 GJ spotreby energie.  Na porovnanie, recyklácia textilu ušetrí 5,6 tony CO 2 v zmysle GWP a 116 GJ spotreby energie.

Existuje niekoľko okolností, za ktorých môže byť recyklácia a opätovné použitie menej efektívne. Napríklad, pokiaľ ide o recykláciu, výhody môžu byť kompenzované, ak je miera výmeny relatívne nízka, ak recykláciu podporujú fosílne palivá, alebo ak sú výrobné postupy, ktorým sa treba vyhnúť, čisté. Pokiaľ ide o opätovné použitie, vplyv dopravy na životné prostredie môže prevýšiť výhody výroby, ktorej sa predišlo, pokiaľ sa životnosť opätovne použitej položky výrazne nepredĺži. Tieto okolnosti by sa mali brať do úvahy pri presadzovaní, navrhovaní a zavádzaní nových postupov recyklácie a opätovného použitia textílií.

Situácia na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Priemerný Slovák si kúpi okolo 13 kg oblečenia a iného textilu ročne. Za celé Slovensko to teda znamená 67 000 ton nového textilu ročne, z čoho sa zrecykluje iba 10%.

Tak ako v iných krajinách Európy, aj na Slovensku prispelo k radikálnemu poklesu výroby textilu a odevov zrušenie textilných kvót na dovoz oblečenia z krajín globálneho Juhu. Na Slovensku v tomto sektore v súčasnosti pracuje okolo 10 000 ľudí. Od roku 1989 do roku 2017 klesol ich počet o 56 000.

V oblasti materiálového zhodnocovania použitého textilu a šatstva v súčasnosti na slovenskom trhu pôsobia iba dve firmy, ktoré recyklujú textilný odpad. Sú nimi senická spoločnosť SK-TEX, s.r.o. a PR Krajné, s.r.o. v myjavskom okrese.

SK-TEX[upraviť | upraviť zdroj]

Najväčší spracovateľ textilného odpadu na Slovensku SK-TEX premení 3 500 ton textílií ročne napríklad na akustické, retenčné a tepelnoizolačné dosky. Zdrojom sú mu aj textílie z domácností a šatstvo.

PR Krajné[upraviť | upraviť zdroj]

Do portfólia výrobkov firmy PR Krajné patria napríklad retenčné dosky s možnosťou použitia na zelené strechy, alebo ako povrch exteriérových zelených parkovacích plôch. V porovnaní s prvou menovanou firmou však PR Krajné spracováva relatívne menej textilného odpadu a vykazuje aj rádovo nižší obrat.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

1.Vplyv textilnej výroby a textilného odpadu na životné prostredie (infografika) | Spravodajstvo | Európsky parlament [online]. www.europarl.europa.eu, 2020-12-29, [cit. 2022-04-29].[1]

2.SLOVAKIA, Zero Waste. Textilný odpad [online]. [Cit. 2022-05-24]. [2]

3.Hawley, JM (2009-01-01), Blackburn, RS (ed.)Woodhead Publishing Series in Textiles, Woodhead Publishing, str. 179– 199, stiahnuté 2022-11-04

4.. Juanga-Labayen, Jeanger P.; Labayen, Ildefonso V.; Yuan, Qiuyan (2022-03-06). "A Review on Textile Recycling Practices and Challenges" (. Textiles. 2 (1): 174–188. doi:10.3390/textiles2010010 . ISSN 2673-7248 (https://www.worldcat.org/issn/2673-7248).[3]

5. Ribul, Miriam; Lanot,Alexandra; Tommencioni Pisapia, Chiara; Purnell, Phil; McQueenMason, Simon J.; Baurley, Sharon (2021-12-01). "Mechanical, chemical, biological: Moving towards closed-loop bio-based recycling in a circular economy of sustainable textiles" . Journal of Cleaner Production. 326: 129325. doi:10.1016/j.jclepro.2021.129325 . ISSN 0959-6526 . S2CID 241853067.[4]

6. "Textiles strategy" [5]. environment.ec.europa.eu. Retrieved 2022-08-24

.7. Sandin, Gustav; Peters, Greg M. (2018-05-20). "Environmental impact of textile reuse and recycling – A review" . Journal of Cleaner Production. 184: 353–365. doi:10.1016/j.jclepro.2018.02.266 . ISSN 0959-6526

8. "Style that's sustainable:A new fast-fashion formula | McKinsey"

9.[1][6]Ako triediť oblečenie a recyklovať

10.https://en.wikipedia.org/wiki/Textile_recycling

  1. Як сортувати свій одяг і переробляти його? [online]. [Cit. 2023-05-09]. Dostupné online. (po ukrajinsky)