Preskočiť na obsah

Redaktor:FilipékWygo/pieskovisko4

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kostol svätého Mikuláša (Stročín)[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol sv. Mikuláša
(Rímskokatolícky kostol sv. Mikuláša)
Rímskokatolícky
Patrocínium: Svätý Mikuláš
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský
Okres Svidník
Obec Stročín
Historický región Šariš
Náboženstvo Rímskokatolícke
 - provincia Východná
 - diecéza Košická arcidiecéza
 - dekanát Stropkovský dekanát
 - farnosť Duplínska farnosť
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol sv. Mikuláša je rímskokatolícky kostol v duplinskej farnosti, nachádza sa v centre obce Stročín. Kostol je stavaný v gotickom štýle. Prvá zmienka o tomto kostole pochádza z roku 1443. Tiež patrí k najvýznamnejším gotickým kostolom na severe Slovenska. Jeho správcom je teraz o. Metod Haľko.

História kostola[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá zmienka sa datuje do roku 1443 kedy bol postavený drevený a bez veže. Od roku 1443 do roku 1496 je písomne doložený vo Vranovsko-stropkovskom dištrikte Jágerského biskupstva, do ktorého patril aj kostol v Stročíne. V roku 1691 bol zmienka o jeho prestavaní do murovanej podoby v gotickom štýle v tom čase bol filiálkou farnosti Mestisko a ako kňaz tu pôsobil Július Szuley. K tomuto kostolu sa viaže aj povesť keď v roku 1775 bol kostol v katastrofálnom stave a nevhodný na slúženie bohoslužieb tak financie sa našli keď istá dievčina z ďalekého kraja doniesla poklad a takto mohol byť kostol zrekonštruovaný. Počas prvej svetovej vojny bol kostol poškodený ruskými a rakúsko-uhorskými vojskami. V roku 1922 prešiel veľkou rekonštrukciou. Posledná rekonštrukcia prebehla v roku 2007.

Vývojové stavebné fázy kostola sv. Mikuláša[upraviť | upraviť zdroj]

1. prvá stavebná etapa (14. – 15. storočie)[upraviť | upraviť zdroj]

Rímskokatolícky kostol sv. Mikuláša bol postavený ako bezvežová stavba. Na západnej strane sa nachádzali priestory väčšej lode a k nej prislúchala menšia svätyňa s trojbokým záverom.

2. druhá stavebná etapa (1818)[upraviť | upraviť zdroj]

Pred rokom 1818 bol pôvodne stredoveký kostol zväčšený – predĺžený západným smerom a dostavaný o murovanú hranolovú vežu. Na východnej strane kostola bola vytvorená NIKA pre umiestenie sochy sv. Mikuláša. V tomto období bola pristavená na severnej strane súčasná sakristia, ktorá pravdepodobne nahradila pôvodnú, menšiu stredovekú. Strecha mala podobný tvar ako súčasná, avšak mala o cca 0,50 m nižšie hrebeň. Strechu veže môžeme radiť k tzv. cibuľovým strechám, typickým pre toto obdobie na vidieckych sakrálnych stavbách v regióne Šariš.

3. Súčasný stav[upraviť | upraviť zdroj]

Po 2. sv vojne nahradil staršiu konštrukciu väznicový krov nad loďou. Došlo k zníženiu strechy o cca 0,5 m než bola pôvodná z roku 1818. Došlo k zmene tvaru strechy veže na súčasný ihlanový tvar. Nika na východnej strane bola zamurovaná a na tom mieste bol vyhotovený kríž.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]