Redaktor:Kuko47/Sieťová neutralita

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Portugalský poskytovateľ Internetových služieb MEO ponúka smartphone zmluvy s mesačným dátovým limitom a ponúka doplnkové mesačné balíky pre vybrané dátové služby.[1] Kritici  EÚ neutralite pravidlá hovoria, že sú rozbité s medzery, ktoré umožňujú údajov pre jednotlivé služby, ktoré sa predávajú pod nulu hodnotenie výnimky dátové limity. Spotrebiteľa advokátov za net neutrality boli citované tento model oceňovania ako príklad toho, prístup k Internetu s slabý net neutrality ochranu.[2] MEO tvrdí, že postupuje "v súlade s Európskym nariadením o sieťovej neutralite a jeho obchodné ponuky nespôsobujú žiadne deformácie na trhu. Prístup a používanie akejkoľvek aplikácie alebo služby na Internete je povolené všetky MEO prístup na Internet ponúka, a nie je potrebné dodržiavať špecifické balíky s cieľom, aby si určité aplikácie. Na SmartNet ponuky zodpovedajú len na ďalšiu prevádzku stropoch pre určité tematické súbory aplikácie, ktoré sú už viac ako odraz portugalský preferencie spotrebiteľov. Tieto ponuky sú výhodné pre spotrebiteľov, pretože im umožňuje prispôsobiť balíkov podľa ich spotrebu profily. MEO je hrdý na to, že je priekopníkom tohto typu ponúk v Portugalsku, s mnohými príkladmi podobných ponúk v iných krajinách, ako Španielsko, Nemecko a Belgicko. Dodávatelia, ktorí chcú vidieť svoje služby a aplikácie, na ktoré sa vzťahuje tieto ponuky by sa mali obrátiť na MEO."

Sieťová alebo tiež Internetová neutralita je princíp rovnoprávnosti prenášaných dát na internete. Podľa tohto princípu musia poskytovatelia Internetových služieb zaobchádzať so všetkými údajmi na Internete rovnako, nesmú diskriminovať alebo inak spoplatňovať rôzne webové stránky, obsahy, platformy, aplikácie, rôzne typy zariadení, alebo rôzne spôsoby komunikácie.[3] Podľa tejto zásady, poskytovatelia internetových služieb nemôžu úmyselne blokovať, spomaliť alebo pýtať viac peňazí za konkrétne webové stránky a obsah on-line.

Často citovaný príklad porušenia sieťovej neutrality bol prípad, keď poskytovateľ Internetových služieb Comcast tajne spomaľoval sťahovanie a nahrávanie pomocou peer-to-peer aplikácií pre zdieľanie súborov (P2P) ako je napríklad BitTorrent. Comcast pokračoval v blokovaní týchto protokolov, až kým mu Federal Communications Commission (FCC) nenariadil, aby s tým prestal. Ďalší príklad je firma Madison River Communications, ktorá dostala v roku 2004 od FCC pokutu $15,000 za to, že svojim zákazníkom obmedzovala prístup k produktu Vonage, ktorý konkuroval jej vlastným službám. AT&T bola tiež prichytená ako obmedzuje prístup k FaceTime (videohovory od konkurenčnej firmy Apple).

Argumenty za neutralitu[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi zástancov sieťovej neutrality patria ochrancovia práv spotrebiteľov, ľudskoprávne organizácie, on-line spoločnosti a niektoré technologické spoločnosti. Veľa veľkých spoločností zaoberajúcich sa Internetovými aplikáciami  sú zástancovia neutrality. Yahoo!, Vonage,[4] eBay, Amazon,[5] IAC/InterActiveCorp, Microsoft, Facebook, Twitter, Tumblr, Etsy, Daily Kos, Greenpeace, spolu s mnohými inými spoločnosťami a organizáciami, vyjadrili podporu pre sieťovú neutralitu.[6][7]

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. From MEO: . Dostupné online.
  2. This particular image has been the subject of discussion in media including the following:
  3. Gilroy, Angele A. (March 11, 2011). Access to Broadband Networks: The Net Neutrality Debate (Report). DIANE Publishing. p. 1. ISBN 978-1437984545.
  4. [s.l.] : [s.n.]. Dostupné online. ISBN 9781593921415.
  5. Defeat for net neutrality backers [online]. BBC News, 9 June 2006, [cit. 2008-12-26]. Dostupné online.
  6. . Dostupné online.
  7. . Dostupné online.

[[Kategória:Pripojenia na internet]]