Twitter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
X

Logo používané od júla 2023
URLtwitter.com
x.com (odkazuje na twitter.com)
Typ stránkymikroblogovacia sociálna sieť
Registráciapotrebná pre tweetovanie
VlastníkOdeo (2006)
Obvious Corporation (2006 – 2007)
Twitter, Inc. (2007 – 2023)
X Corp. (2023 – súčanosť)
TvorcaJack Dorsey
Spustenie21. marca 2006
Náhľad stránky
Snímka prihlasovacej stránky, v septembri roku 2023 Snímka prihlasovacej stránky, v septembri roku 2023

X, predtým známa ako Twitter, je mikroblogovacia sociálna sieť, ktorá umožňuje svojim používateľom publikovať krátke príspevky. Takýto príspevok má spravidla výlučne textovú podobu, rozsah maximálne 280 znakov a nazýva sa tweet alebo tvít (angl. tweet – doslova „čvirik, štebot“). Túto sociálnu sieť vlastní a prevádzkuje americká spoločnosť X Corp. so sídlom v San FranciscuKalifornii. Twitter má tiež servery a kancelárie v San AntoniuTexase a v BostoneMassachusetts.

Od svojho vzniku v roku 2006 Jackom Dorseyom, Twitter získal popularitu po celom svete a v súčasnosti má viac ako 500 miliónov užívateľov. Sociálnu sieť používajú najviac v USA, Brazílii a Japonsku.[1]

Užívatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Tweety sú verejne viditeľné v predvolenom nastavení, avšak odosielatelia môžu obmedziť doručovanie správ na ich zozname priateľov. Používatelia sa môžu prihlásiť k odberu tweetov iných používateľov – toto je známe ako following a účastníci sú známi ako followers. Tieto správy sa môžu odoberať aj cez SMS. Všetci užívatelia môžu odosielať a prijímať tweety prostredníctvom internetovej stránky Twitter, kompatibilné externé aplikácie (napr. pre smartphony).

Pre využívanie stačí jednoduchá registrácia, výber Twitter mena a ikonky a môžete začať štebotať. Podobne ako veľmi obľúbené statusy na rôznych sociálnych sieťach, aj Twitter poskytuje miesto, kde sa môžete s celým svetom podeliť o svoje zážitky, názory, zaujímavé poznatky, ale aj videá či články. Takisto môžete prispievať odkazmi na zaujímavé webstránky, dávať na Twitter fotografie, či využiť Twitter na anketovanie komunity. Twitter je zároveň skvelou formou propagácie. Slúži tak celebritám, ale i rôznym firmám, ktorý využívajú možnosť dať vedieť o sebe, svojich nových piesňach, produktoch a podobne.

Príspevky možno šíriť veľmi jednoducho. Pomocou tlačidla re-tweet nám umožňuje tweet, ktorý nás zaujal poslať svojim známym s menom autora a hlavičkou toho, kto re-tweetuje.

Znaky v príspevkoch[upraviť | upraviť zdroj]

Hashtag sa používa na opis daného tweetu. Jedná sa o frázu, ktorá začína znakom #. Twitter premení hashtag na odkaz, pomocou ktorého je možné nájsť iné tweety s rovnakým hashtagom. Tieto hashtagy môžu označovať rôzne zaujímavosti (film, osobnosť, dôležitá udalosť) alebo označovať význam tweetu (radosť, hnev, smútok, sarkazmus).

Príklady: #prohibice, #drunktweet, #iphone5, #lol, #truestory

Ak za znakom @ nasleduje meno užívateľa, znamená to, že daný užívateľ bol v konkrétnom príspevku spomenutý, alebo mu bolo odpovedané. Takýto tweet sa zobrazí spomenutému v sekcii Mentions, aj keď sa navzájom nesledujete.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Twitter prekonal 500 miliónov použivateľských účtov [online]. zive.sk, 2012-08-04. Dostupné online. Archivované 2012-09-09 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Twitter

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]