Redaktor:Nemcevan/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kostol sv. Serváca[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol sv. Serváca vo Vrbove

Kostol sv. Serváca je dvojloďový románsko-gotický kostol s kvadratickým presbytériom, severnou sakristiou a predstavanou západnou vežou. Nachádza sa v opevnenom areáli na miernej vyvýšenine v centre obce Vrbov. Vznikol približne v prvej polovici 13. storočia.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Obec[upraviť | upraviť zdroj]

Obec Vrbov sa prvýkrát písomne spomína v roku 1251. Jeho meno -Werbew- sa spomína v listine Bela IV. Významnou udalosťou v dejinách Spiša bola nemecká kolonizácia v 12. - 13. storočí.

Vrbov bolo významné mesto na ceste od Spišského Štvrtka do Kežmarku a ďalej na sever. V stredoveku sa stalo členom Spolku 24 spišských miest. Mesto Vrbov zažilo niekoľko deštrukcií, no aj napriek tomu sú tu zachované typické spišské meštianske domy. Ich jadrá sú stredoveké a renesančné. Fasády boli upravované v 18. a 19. storočí.

Vrbov vďaka svojej histórii je bohatý na pamiatky. Za najvzácnejšiu sa považuje Kostol sv. Serváca z prvej polovice 13. storočia, ktorého rekonštrukcia sa ukončila roku 2008, avšak historickú hodnotu má aj evanjelický kostol, či Mariánsky stĺp.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne románsky dvojloďový rímsko-katolícky farský kostol svätého Serváca bol postavený okolo roku 1222 a pokladá sa za najstarší na Spiši.

Goticky upravovaný bol v 50. rokoch 14. storočia a okolo roku 1442. Ďalšie úpravy prebehli v roku 1539, v 16.–17. storočí a v rokoch 1772–1775 (rokokové dekorácie).

Stojí severne od námestia na ulici Horná v Pamiatkovej zóne. Kostol má výnimočné patrocínium sv. Serváca, je to jediný kostol na Slovensku, ktorý má za patróna sv. Serváca. Sv. Servác bol počas svojho života biskupom v Belgicku. Legenda hovorí, že ho búrlivé premeny a nájazdy Hunov z mesta vypudili do Maastrichtu (Holandsko), kde zomrel roku 384. Hrob sv. Serváca je v maastrichtskej katedrále, zasvätenej jeho pamiatke. Sv. Serváca v stredoveku zobrazovali ako biskupa s perlou v jednej a kľúčom v druhej ruke. Kľúč mu podľa legendy daroval sv. Peter.

Na vrbovskej bronzovej krstiteľnici, ktorú stále nájdete v tomto kostole z roku 1484 je štyrikrát odtlačená pečať Vrbova zo 14. stor. s týmto zobrazením svätca. Sv. Servác je patrónom zámočníkov a stolárov, patrí spolu so sv. Pankrácom a sv. Bonifácom k tzv. ľadovým svätým.

Koncom roka 2008 sa objavil v susednej obci Ľubica kalich, ktorý je vernou kópiou kalichu, ktorý slúži na sv. omšiach v tomto kostole dodnes. Zrejme pri rekonštrukcii fary vo Vrbove sa preniesol do Ľubice. Kostol bol v roku 2008 kompletne zrekonštruovaný, vymaľované výzdoby, pridané kúrenie a slúži každodenným potrebám katolíckej cirkvi.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol spolu s renesančnou zvonicou predstavuje výraznú dominantu námestia. Spočiatku bol kostol iba malé presbytérium s rozmermi 7 x 7 metrov. K rozsiahlej prestavbe tohto kostola došlo v 14. storočí, kedy pôvodné presbytérium bolo zbúrané a postavilo sa v terajších rozmeroch 9 x 12,5 metra s krížovou a rebrovou klenbou. Do presbytéria vedie gotický portál s piatimi prútmi na každej strane, ktoré plynule prechádzajú do lomenej archivolty.

V súčasnosti ho zakrýva mladšia predsieň. Jednoduchý gotický portál vedie do podvežia zo západnej strany. Na severnej strane bola vybudovaná pomerne veľká sakristia a na južnej malý gotický vchod.

Pôvodný vzhľad gotickej architektúry tohto kostola možno v detailoch vidieť v sakristii. Rebrá dosadajú do steny štíhlymi podkrúženými pätkami. Levočská stavebná firma preklenula vtedajšiu loď dvoma úzkymi 12-bokými piliermi. Tieto piliere predstavujú strom života ako rozvetvenú klenbu. V západnej strane sa nachádza takmer 40 metrov vysoká veža, pôvodne vybudovaná v románskom no neskôr v gotickom slohu. O čom svedčí vchodový portál s lomeným oblúkom. Na veži sú prezentované združené okná so stredovým stĺpikom a už lomenými záklenkami. Vežové hodiny kedysi naťahované ručne dnes odbíjajú za pomoci elektriny.

Interiér[upraviť | upraviť zdroj]

Interiér - hlavný oltár

Pôvodne v kostole bolo až 5 gotických oltárov, z ktorých sa ani jeden nezachoval. Interiér kostola bol barokovo upravený, v 18. stor. za pôsobenia Žigmunda Haška, Ignáca Weingrubera a prepošta Horniaka.

Pýchou kostola je hlavný oltár s dominantnou olejomaľbou sv. Serváca. Rezbárske práce sa na ňom dokončili v roku 1776 a v roku 1781 na ňom boli prevedené i chromizácia a zlatenie. Vpredu sú evanjelisti v životnej veľkosti, sv. Matúš, Marek, Lukáš, Ján. Vrbovský kostol sa ako jediný môže pochváliť i plastickou barokovou ornamentalikou. Tá vyjadruje božskú a svetskú nádheru, moc a slávu.

Pod presbytériom sa nachádza podzemná krypta. Tá sa naposledy otvorila v roku 2005 pri archeologickom výskume, kedy sa v kostole zriaďovalo podlahové kúrenie. Vo vnútri je vzácna bronzová krstiteľnica 1483 od Johanna Wagnera zo Spišskej Novej Vsi. Poslednú väčšiu rekonštrukciu zažil kostol sv. Serváca od roku 2003 až 2007.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Renesančná zvonica
  • V kostole sa zachovala bronzová krstiteľnica z roku 1483 od Johanna Wagnera zo Spišskej Novej Vsi.
  • Patrocínium sv. Serváca je jediné na celom Slovensku.
  • Južne od kostola stojí renesančná zvonica, ktorá je súčasťou opevnenia kostola. Pochádza z prelomu 16. a 17. storočia, keďže v prízemí nájdeme portál ešte gotického tvaru. Zachovaný nápis datuje stavbu (dokončenie/prestavbu) do roku 1644.

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]


Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

http://apsida.sk/c/13167/vrbov

https://www.obecvrbov.sk/obec-2/historia/

http://www.moj-vrbov.sk/vrbov/pamiatky/