Redaktor:PeterMo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Podcastingzvukové záznamy, ktoré autor podcastu umiestňuje na internet v podobe súborov, najčastejšie vo formáte MP3, na ktoré odkazuje na webových stránkach. Následne si nastavíme sťahovanie zoznamu ponuky z vybraných rádiostaníc pomocou RSS a sťahovanie kompletnej ponuky prípadne dodatočného sťahovania vybraného programu do počítača alebo prenosného prehrávača.

Vznik termínu[upraviť | upraviť zdroj]

Koncept podcastu existuje od roku 2000. Vtedy sa hovorilo o 'Audioblogging', pozri aj blog. V roku 2003 začal Ben Hammersley používat slovo podcasting, ktoré vzniklo spojením názvu prehrávača iPod od firmy Apple a anglického slova broadcasting (vysielanie). Tento názov je zavádzajúci, pretože na prehrávanie a na využívanie podcastingu nie je iPod potrebný, ani nejde o vysielanie v tradičnom slova zmysle. Slovenčina prijala tento názov bez zmeny.

Autori technológie[upraviť | upraviť zdroj]

Túto technológiu vymysleli technológ Dave Winer a bývalý VJ MTV Adam Curry. Možnosť manuálne si stiahnuť obsah nejakej show do prehrávača v podobe MP3 súboru tu bola už predtým, ale práve zautomatizovanie pomocou RSS robí podcasting niečím novým. Podcasting má potenciál prekonať staré médium, broadcastované rádio, kde čakáme na to, čo by nás mohlo zaujímať, novým spôsobom prehrávania, kde si my vyberieme, čo chceme počúvať a kedy to chceme počúvať. Je to ako rozdiel medzi televíznym vysielaním a DVD prehrávaním. DVD prehrávanie môžete kedykoľvek zastaviť a spustiť, pretočiť naspäť, môžete prehrávať aj iné DVD, pokiaľ vás to prvé omrzí. A môžete pretočiť reklamy.

Princíp podcastu[upraviť | upraviť zdroj]

Princíp podcastu je jednoduchý. Naprogramujete si svoj vlastný RSS softvér tak, aby vám pravidelne na pevný disk v počítači sťahoval najnovší obsah vašich obľúbených staníc. RSS softvér, ktorý môžete využiť, môže byť napríklad webový prehliadač, alebo iná aplikácia. Po stiahnutí obsahu na počítač zostáva len zosynchronizovanie PC s prehrávačom. Môžete to pravdepodobne urobiť s proprietárnym softvérom vášho prehrávača alebo pomocou programu iTunes či Windows Media Player (WMP). Pokiaľ si chcete podcasting len vyskúšať v počítači, synchronizovať ani nemusíte. Stačí si manuálne prehrať stiahnuté súbory, napríklad vo Windows Media Player alebo vo Winampe. Odteraz budete počúvať len to, čo ste si sami vyžiadali.

Druhy podcastingov[upraviť | upraviť zdroj]

Podcast môže byť príspevok, ktorý autor celý nahovoril a previedol do mp3 (zvukový denník). Druhou možnosťou je využitie automatickej čítačky (RSS), ktorá zápis automaticky predčíta alebo prevádza do zvukovej podoby. Touto čítačkou (RSS) je napríklad Doppler alebo Ipodder. Tretím spôsobom je prevádzanie textových príspevkov do zvukového formátu pomocou softvéru. Jedným z nich je softvér Epos. Ten ponúka online demo, kde si autor môže nechať vygenerovať z textu súbor wav.

Podcasting na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku je zatiaľ podcasting veľmi málo rozšírený. K priekopníkom však patrí Rádio_FM a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ako taký, tak isto aj jediný vedecky zameraný slovenský podcast Pseudocast. Slovenský rozhlas ponúka podcasty pre viacero svojich relácií na všetkých svojich staniciach. Linky na zoznamy podcastov slovenských rádií:http://www.radiofm.sk/live

Využitie podcastingu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Počúvanie rádiostaníc, niektoré rádiá napríklad BBC umožňujú sťahovanie vybraných relácií vo forme podcastingu alebo priamo zvukových súborov.
  • Výučba, podcastingu sa venujú učitelia, školy a vzdelávacie inštitúcie.
  • Klasický blog ale vo zvukovej podobe.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]